Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nekategorizovano
    autor

    Niskokalorični zaslađivači i dijabetes tipa 2: Studija INSERM-a ne ukazuje ni na kakvu uzročnu vezu

    Međunarodna asocijacija proizvođača i korisnika zaslađivača (ISA) ispitala je studiju koju je sproveo francuski Nacionalni institut za zdravstvena i medicinska istraživanja (INSERM) o konzumiranju napitaka sa šećerom i napitaka sa niskokaloričnim zaslađivačima i riziku od dijabetesa tipa 2.

    „Iako sadržaj ove studije, kao i svi radovi na temu dijabetesa, mogu biti vredni pažnje, svakako im se mora pristupiti sa izvesnom dozom opreznosti”, kaže Igo Pitre, predsednik ISA. „Kao učesnici u ovom sektoru, naravno da pažljivo pratimo sve nove naučne podatke na ovu temu. Međutim, iznenađeni smo zaključcima ove studije, jer su oni u suprotnosti sa brojnim naučnim dokazima o niskokaloričnim zaslađivačima, njihovoj upotrebi i prednostima”, dodaje on.

    ISA naglašava da se na osnovu ove epidemiološke – stoga opservacione studije ne može dokazati uzročna veza između bezalkoholnih napitaka sa niskokaloričnim zaslađivačima i rizika od dijabetesa tipa 2, kao što i sami autori ističu. Na primer, važno je napomenuti da autori nisu ispitivali unos hrane – njihova analiza je ograničena na pića.

    „Poznato je da je dijabetes tipa 2 stanje koje izaziva više faktora povezanih sa brojnim univerzalnim faktorima, posebno ishranom i načinom života”, kaže dr Erve Nordman, predsednik naučnog komiteta ISA.

    Pojava dijabetesa vezana je za brojne univerzalne faktore: gojaznost, fizičku neaktivnost, životno doba, etničko poreklo, porodičnu istoriju, preliminarni gestacijski dijabetes itd. Poznato je da je glavni faktor rizika disbalans energetskih nivoa (veći unos nego potrošnja kalorija). U skladu s tim, napici sa niskokaloričnim zaslađivačima ne doprinose kalorijama i zapravo mogu da pomognu u kontroli unosa energije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE