Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nekategorizovano
    autor

    Plaćamo samo ‘zelene investitore’

    Struja neće poskupeti 1. aprila, ali će martovski računi biti uvećani za trošak subvencionisane struje iz obnovljivih izvora energije.

    To je oko 4,4 pare po kilovat-času što će uz prosečnu potrošnju od 400 kilovata mesečni račun uvećati za oko 16 dinara. Procene su da će se po ovom osnovu tokom godine prikupiti do 10 miliona evra. Taj novac je namenjen investitorima koju ulažu u "zelenu energiju” , piše Politika.

    Osim toga 3,5 miliona domaćinstava koja imaju brojila svakog meseca s računom plaćaju i fiksnu naknadu za struju od 31,5 dinara po kilovat-satu široke potrošnje, kao i 119,07 dinara naknada za merno mesto. I kakva je vajda za građane od toga? Nikakva. Čist ćar za EPS.

    Ali Srbija za sada nema nijedan veći vetropark, solarne elektrane, a još manje energane na biomasu. Ispada da plaćamo ono što nemamo niti trošimo.

    Takođe, ko je građane pitao da li hoće da plaćaju ove subvencionisane kilovat-sate investitorima koji su našli računicu da ih proizvode i na njima zarađuju? I drugo, koliko je normalno da se u isto vreme, dok se preko EPS-a vodi socijalna politika kroz jeftinu struju i time ovo javno preduzeće tera u propast, uvodi naknada za "zelene kilovat-sate”?

    Maja Turković iz srpskog Udruženja za energiju vetra, kaže da je naknadu do sada plaćao EPS, jer mu je to zbog simboličnih kilovat-sati, bilo isplativije nego da štampa uplatnice.

    Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da je dobro da Srbija ima zelene kilovate, ali da ne može u isto vreme EPS da proizvodi najjeftiniju struju, a da se s druge strane od građana traži da plaćaju zelenu energiju kako bi se poštovala direktiva EU.

    "Građani moraju da znaju šta i koliko plaćaju. Na računima EPS-a već sada ima mnogo nejasnoća", zaključuje on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE