Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Crnoj Gori među stokom registrovana Ku-groznica

    U Bijelom Polju i Žabljaku registrovana je Ku-groznica (Q-groznica) kod koza, ovaca i goveda, bolest od koje obolevaju domaće životinje, a zaražene ovce, koze i goveda su glavni izvori infekcije za ljude, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

    "Po prijavi vlasnika da su kod životinja primetili promene zdravstvenog stanja i povećan broj pobačaja, stručno osoblje Veterinarske ambulante Vet-Sanus, Veterinarske ambulante Bijelo Polje i Veterinarske ambulante Žabljak, izašlo je na teren i na licu mesta postavilo sumnju da se radi o bolesti Ku-groznica", navodi se u saopštenju.

    Dodaje se i da su, radi postavljanja tačne dijagnoze, uzeti odgovarajući uzorci i dostavljeni Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji za laboratorijsko ispitivanje.

    Iz tog Vladinog resora preporučili su odgajivačima koza, ovaca i goveda da ne nabavljaju nove životinje od neproverenih dobavljača, da u slučaju kupovine životinja od prodavca zahtevaju uverenje o zdravstvenom stanju životinja izdatu od nadležnog veterinara.

    "Laboratorijska ispitivanja potvrdila su prisustvo bolesti kod 62 koze i jedne krave u gazdinstvu sa područja mesta Sušica, osam ovaca u gazdinstvu sa područja mesta Kovren, četiri koze u gazdinstvu sa područja mesta Sipanje u opštini Bijelo Polje, kao i kod jedne ovce sa područja mesta Javorje, opština Žabljak", navode iz Ministarstva.

    Veterinarska uprava, kako je saopšteno, u cilju zaštite zdravlja ljudi, očuvanja stočnog fonda i sprečavanja širenja te bolesti, stavlja pod stalni pojačani nadzor veterinarske službe, područje mesta Sušica, Kovren i Sipanje u opštini Bijelo Polje i područe mesta Javorje, opština Žabljak.

    Upozoreno je i da se kod ljudi Ku-groznica manifestuje naglom pojavom groznice – povišena telesna temperatura, najčešće do 40 stepeni, propraćene opštom slabošću organizma, znojenjem, jakom glavoboljom, bolovima u mišićima i grudima, kašljem i mučninom.

    "Bolesti su najviše izložene osobe u neposrednoj blizini zaraženih životinja, posebno veterinari, odgajivači životinja, radnici u mlekarama i klanicama. Zaraženi materijal se može prenositi i na velike udaljenosti putem vazduha i vetra", ističe se u saopštenju.

    Ku-groznica je poslednji put registrovana na teritoriji Crne Gore kod životinja 2007. na teritoriji Nikšića.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE