Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bundesbank: Loš početak 2013. ne dovodi u pitanje oporavak nemačke ekonomije

    Slab početak godine ne dovodi u pitanje oporavak nemačke ekonomije, poručila je Bundesbanka.

    "Kolebljiv početak 2013. ne dovodi u pitanje prognoze o jačanju ekonomske aktivnosti u Nemačkoj," stoji u izveštaju centračne banke Nemačke.

    Nemačka industrijska proizvodnja u januaru je stagnirala a industrijske narudžbine su neočekivano pale, podstakavši zabrinutosti u vezi snage oporavka najveće evropske ekonomije nakon slabog četvrtog tromesečja, kada je ekonomija smanjeno za 0,6 odsto.

    U Bundesbanci su ipak optimistični, a u izveštaju za mart stoji da je nemačka ekonomija i dalje na putu oporavka. Izdvajaju pritom poboljšana očekivanja u vezi izvoza i proizvodnje.

    Dužnosnici Bundesbanke prošli nedelje su potvrdili prognozu rasta od 0,4 odsto u ovoj godini. Ranije su  predvideli da će ekonomija verovatno stagnirati u prvom tromesečju.

    Većina ekonomista smatra i dalje da će ekonomija izbeći recesiju, koja se obično tumači kao dva uzastopna tromesečja pada aktivnosti, makar slabašnim rastom u prvom tromesečju, nakon čega bi trebalo ponovno da počne da dobija na zamahu.

    U poslednje vreme objavljeni pokazatelji očekivanja pokazali su jačanje optimizma među nemačkim kompanijama, ulagačima i potrošačima, a u februaru je smanjena i nezaposlenost.

    Dva važna pokazatelja raspoloženja, ključni pokazatelj nemačkog instituta ZEW o oceni aktuelnog stanja u ekonomiji i indeks poslovne klime koji objavljuje institut Ifo, trebalo bi da pokažu rast. Indeks ZEW biće objavljen u utorak, a Ifo indeks u petak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE