Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji malo novoinficiranih HIV-om

    U proseku godišnje se u našoj zemlji otkrije od 100 do 130 novoinficiranih virusom HIV, što Srbiju svrstava u zemlje sa malim brojem novoobolelih u odnosu na broj stanovnika, rekao je Tanjugu direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Dragan Ilić.

    On je na konferenciji za novinare na kojoj su prezentovani rezultati završenog HIV projekta koji je finansiran iz donacije Global fonda, rekao da se u Srbiji godišnje kroz ove programe testira i savetuje oko 10.000 osoba, ne uključujući dobrovoljne davaoce krvi.

    "Broj testiranih još uvek nije dovoljan i on bi morao da bude mnogo veći s obzirom na to koliko ima ljudi koji su u povećanom riziku od zaraze", naveo je Ilić.

    Global fond kroz dva projekta finansira borbu protiv side, tuberkuloze i malarije u Srbiji.

    "Zahvaljujući ovim projektima značajno je povećan nivo znanja grupa koje su u povećanom riziku od same infekcije HIV-om, zatim je povećana i upotreba kondoma, kao i korišćenja sterilnih igla i špriceva kod injektirajućih korisnika droge. Sve to je doprinelo da Srbija bude među zemljama sa malim brojem osoba koje su inficirane HIV-om u odnosu na broj stanovnika", naglasio je Ilić.

    Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin je ukazao na važnost brige o zdravlju mladih, jer je to briga o zdravlju celog društva i da mladi što više treba da se testiraju na HIV.

    Global fond je od 2007. godine do danas, kroz dva projekta u borbi protiv side i malarije, u Srbiju uložio oko 20 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE