Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Železari nema stručnjaka koji bi mogli da upale visoku peć

     Železara nema stručnjake koji, posle devet meseci pauze, mogu da pokrenu rad visoke peći, upozorio je predsednik Udruženih sindikata Sloga Željko Veselinović.

    "Nije tajna da u Železari više ne postoje stručnjaci tako da trenutna garnitura menadžera ima problem kako da pokrene visoku peć", rekao je Veselinović agenciji Beta. On je dodao da pokretanje visoke peći u takvim uslovima može da ima ozbiljne posledice i da bi bolje bilo da se uvoze gotovi slabovi, što bi uposlilo gotovo čitavu fabriku.

    Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je početkom marta da će proizvodnja u Železari Smederevo biti pokrenuta u aprilu paljenjem jedne visoke peći i vraćanjem na posao 5.200 radnika. Novac za proizvodnju, kako je objasnio, obezbediće fabrika i država garancijama za kreditiranje nabavke sirovina.

    Veselinović je procenio da bi uvoz gotovih slabova iz Rusije i Ukrajine i pokretanje Tople i Hladne valjaonice mnogo manje koštalo državu od pokretanja visoke peći i fabriku bi doveo na pozitivnu nulu. Topla i Hladna valjaonica su, kako je rekao, u prilično dobrom stanju i mogle bi da pokrenu deo fabrike, dok bi druga polovina morala da čeka na sređivanje visokih peći.

    "Rad Železare Smederevo mnogo bi manje koštao da nije, po odlasku Amerikanaca, proizvodnja gotovo stala, nego što će koštati sada da se zaduvaju visoke peći i kontinuirano oživljavaju pogoni" rekao je, agenciji Beta predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Smedereva Mileta Gujaničić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE