Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU bliža bankarskoj uniji

    Zvaničnici EU preskočili su danas veliku prepreku na putu ka uspostavljanju potpune bankarske unije, namenjene stabilizaciji finansijskog sektora evrozone.

    Zakonodavci Evropskog parlamenta, Evropska komisija i predstavnici vlada zemalja članica (Evropski Savet) postigli su dogovor o zakonima za formiranje centralizovane bankarske supervizije, prenela je agencija AP.

    Evropski lideri su prošle godine dogovorili osnivanje zajedničkog bankarskog nadzora, pod okriljem Evropske centralne banke, koji je osnova za pokretanje zajedničke šeme osiguranja depozita i formiranje organa ovlašćenog da ugasi ili spase posrnule finansijske institucije.

    "Današnji dogovor je korak ka izgradnji bankarske unije, koja nam je potrebna da bismo povratili ekonomsko poverenje u Evropu i prekinuli začaranu vezu izmedju banaka i nacionalnih budžeta, koja je velikim delom odgovorna za recesiju, siromaštvo i nezaposlenost u brojnim zemljama", izjavio je tim povodom predsednik Parlamenta Martin Šulc.

    Dogovor je, doduše, postignut u neobično vreme, svega nekoliko dana nakon što je evrozona primorala Kipar da oporezuje bankarske depozite kako bi mogao da finansira otplatu zajma koji mu je odobren.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE