Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija reguliše obnovljive izvore energije

    Srbija bi do 1. aprila trebalo da uredi oblast obnovljivih izvora energije, čime bi se omogućilo ulaganje procenjeno na oko dve milijarde evra do 2020. godine, izjavio je pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović.

    Trifunović je na konferenciji o obnovljivim izvorima energije u Privrednoj komori Srbije kazao da je u proteklih šest meseci pripremljen niz popisa o tome, a do kraja marta bi trebalo da se završi standardna verzija ugovora za povlašćene proizvođače energije iz obnovljivih izvora.

    Podsetio je da je donet Zakon o efikasnom korišćenju energije, utvrđene su nove "fid-in tarife" za kupovinu energije iz obnovljivih izvora, donete su četiri uredbe koje predviđaju podsticajne mere za investicije u tu oblast.

    Trifunović očekuje da će se obnovljivi izvori energije u Srbiji snažno razvijati što bi trebalo da pomogne ravnomernom regionalnom razvoju, zapošljavanju i obnovi domaće građevinske industrije.

    U prva tri meseca ove godine podneto je 200 zahteva za energetske dozvole i saglasnost u oblasti obnovljivih izvora, koliko i za prethodne tri godine.

    Pomoćnik ministra je, govoreći o prednostima obnovljivih izvora, rekao da je "bolje da građani ulažu u male solarne kolektore koje će staviti na kuću i dobiti status povlašćenog proizvođača energije, nego da novac stave u banku".

    Međunarodna finansijska korporacija (IFC) je zainteresovana za saradnju sa Srbijom u oblasti obnovljivih izvora, rekao je njen regionalni menadžer Per Kjelerhaug. On je podsetio da je IFC prošle godine pomogla ulaganje u vetropark u Hrvatskoj i male hidrocentrale u Albaniji, što je deo od 440 miliona dolara investicija u obnovljive izvore energije u Evropi i centralnoj Aziji.

    Prošle godine je u svetu, uprkos ekonomskoj krizi, u tu oblast uloženo 270 milijardi dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE