Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obeležen Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

    U Srbiji broj zaraženih tuberkulozom opada i prema poslednjim podacima registrovano je 18 obolelih na 100.000 stanovnika, rečeno je na konferenciji za novinare povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, 24. marta.

    U svetu danas najviše obolelih ima u Africi i Aziji, a u Evropi ih je najviše u Rumuniji. Srbija spada u evropske države sa niskom stopom oboljenja od tuberkuloze.

    Prema podacima iz 2011. godine u Srbiji je obolelo 1.443 građana, a taj broj je pre 3 godine bio 1.500.

    Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Simo Vuković izjavio je da su postignuti dobri rezultati, ali da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se broj obolelih smanjio ili držao pod kontrolom.

    "Društva poput našeg su na granici rizika da se tuberkuloza vrati na mala ili velika vrata", rekao je Vuković na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

    On je dodao i da je specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren" u Sokobanji, u kojoj se leče oboleli od tuberkuloze u lošem stanju.

    Generalni sekretar Crvenog krsta Vesna Milenović je kazala da ta organizacija "traga za obolelim" u populaciji Roma, među korisnicima narodnih kuhinja, seksualnim radnicima i korisnicima droga.

    "Uloga Crvenog krsta je da povežemo civilni sektor i zdravstveni sistem", rekala je Milenović i dodala da se usled aktivnost CK ljudi iz tih kategorija sve više javlja lekarima.

    "o tuberkulozi smo edukovali više od 20.000 ljudi, i doprineli da se broj obolelih sa 37 slučajeva na 100.000 stanovnika u 2004. godini, smanji na 18 u prošloj godini", rekla je Milenović.

    Broj obolelih od tuberkuloze u Srbiji je smanjen uz podršku Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

    Globalni fond je od 2002. godine u Srbiji donirao 33 miliona dolara za projekte u borbi protiv HIV i tuberkuloze.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE