BRIKS: Postignut dogovor o osnivanju razvojne banke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BRIKS: Postignut dogovor o osnivanju razvojne banke

  Nakon godinu dana lideri zemalja grupe BRIKS postigli su dogovor o osnivanju razvojne banke koja će biti konkurent zapadnim institucijama, izjavio je ministar finansija Južnoafričke Republike Pravin Gordan.

  "Gotovo je", rekao je Gordan, misleći na osnivanje razvojne banke BRIKS-a, posle sastanka sa kolegama iz Brazila, Rusije, Indije i Kine, prenosi France press.

  "Ostvarili smo veliki napredak, a lideri će uskoro objaviti detalje", dodao je Gordan, samo nekoliko sati pre početka samita zemalja BRIKS-a u južnoafričkom lučkom gradu, Durbanu.

  Banka, čije je osnivanje najavljeno u martu prošle godine, verovatno će se fokusirati na finansiranje infrastrukture, i postaće direktan konkurent 70-godišnjoj dominaciji Svetske banke. Zemlje BRIKS-a zajedno čine 25 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i 40 odsto svetske populacije. Međutim, jedan indijski diplomata, uključen u razgovore, kaže da bi detalji ovog dogovora verovatno mogli biti ostavljeni za neki drugi dan.

  Guverner brazilske centralne banke je, takođe, rekao za AFP da je ostvaren značajan napredak u vezi sa dogovorom oko uspostavljanja sistema zamene valuta, čija bi vrednost u tom regionu bila 100 milijardi dolara. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE