Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ljajić: Članstvo u STO ne podrazumeva GMO

    Članstvo Srbije u svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) ne znači automatski i uvođenje genetski modifikovanih organizama (GMO) u zemlju, kaže Rasim Ljajić.

    Prema njegovim rečima, članstvom se šalje pozitivan signal investitorima, garantuje stabilnost i omogućava pristup tržištima 159 zemalja članica.

    "Kad neko kod nas pomene članstvo Srbije u STO uvek u medijima neko uperi prstom i kaže – on je za GMO. Sve što se traži od nas je da nema restrikcije u pogledu prometa, a nama ostaje da odredimo način kontrole, možemo da donesemo interna pravila koja su u našem interesu", rekao ministar Ljajić u Privrednoj komori Srbije (PKS) .

    On je, na konferenciji o razmeni iskustava u procesu pristupanja STO, naglasio da ako Srbija hoće u Evropsku uniju – bez ovoga ne može, i objasnio da "pregovori o pristupu STO nisu pregovori o pravilima, jer su ona već doneta i mi ih možemo prihvatiti ili ne".

    Prema njegovim rečima, zastupanje teze da ulazak u STO automatski znači i uvođenje GMO nije samo neznanje već i nečiji interes da Srbija ostane izolovana.

    "Ostajemo jedina zemlja u Evropi, pored Belorusije, koja neće biti u STO. Nećemo dozvoliti GMO u Srbiji. Hoćemo strogu kontrolu", poručio je Ljajić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE