Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Voren Bafet postaje jedan od deset najvećih vlasnika Goldman Sachsa

    Voren Bafet ući će među top deset deoničara Goldman Sachsa, nakon što je izmenio uslove svog ulaganja u tu banku iz 2008, javlja BBC.

    U septembru te godine  njegova kompanija Berkshire Hathaway uložila je pet milijardi dolara u Goldman uz kamatu od 10 odsto. Uz kamatu mu je data mogućnost kupovine dodatnih deonica vrednih milijarde dolara u budućnosti. Goldman Sachs sada Bafetu deonice daje besplatno, kako bi ograničili umanjivanje vrednosti njegovog udela.

    Za uzvrat Berkshire Hathaway ne mora unapred da potroši milijarde dolara. Prema ugovoru iz 2008, Berkshire Hathaway 1. oktobra ove godine stiče pravo da kupi dodatnih 43,5 miliona dolara po ceni od 115 dolara. Deonice Goldman Sachsa u utorak su zaključile trgovanje na 147,43 dolara.

    Umesto da kupuje nove deonice, Berkshire Hathaway će dobiti deonice Goldman Sachsa u vrednosti između 115 dolara i zaključne cene dionica 10 dana pre 1. oktobra. Prema nekim procenama to će ga učiniti devetim najvećim deoničarom te banke.

    Bafetovo ulaganje u Goldman Sachs dogodilo se na vrhuncu globalne finansijske krize, i privuklo je veliku medijsku pažnju, najviše zbog visoke kamate od čak 10 odsto. Analitičari su rekli da je ona odražavala potrebu Goldmana za novcem i nedostatak drugih potencijalnih ulagača koji su hteli ili mogli da ulože novac u banku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE