Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radnici PKB dali Vladi rok za Čentu

    Oko 250 radnika PKB dalo Vladi rok od sedam dana za odgovor o poništenju licitacije državnog zemljišta u Čenti, koje je izdato paorima, a koje je koristio PKB.

    Ukoliko ne dobiju odgovor u datom roku, zapretili su radikalizacijom protesta.

    Predsednik Samostalnog sindikata PKB-a Milisav Đorđević rekao je Tanjugu da su učesnici protesta, koji je održan od 10 do 11.30 časova, predali vladi svoje zahteve ali da se "niko nije udostojio da ih primi na razgovor".

    Oni su tražili razgovor sa premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem.

    Đorđević je naveo da je glavno ročište u Privrednom sudu u Zrenjaninu, na kojem treba da se razmatra tužba PKB-a u vezi pomenute licitacije, odloženo za 3. april.

    Radnici PKB-a će se danas, dodao je on, zadržati ispred Vlade jedan sat, a ako ne dobiju odgovor za sedam dana radikalizovaće proteste, ne isključujući i mogućnost blokade puteva.

    Radnici PKB-a su u dva navrata poljoprivrednom mehanizacijom sprečili zakupce da uđu u njive koje je do sada koristio kombinat.

    PKB spornu zemlju obrađuje 60 godina, a na njivama je već zasnovana proizvodnja, odnosno površine su zasejane.

    Prema tvrdnjama sindikata PKB-a, postupak javne licitacije je obavljen "mimo Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji nalaže da se svake godine do 31. marta objavi licitacija za narednu godinu".

    Kako je ranije izjavio Đorđević, lokalna samouprava u Zrenjaninu je to učinila tek 11. septembra 2012, a PKB je istog momenta reagovao i ponudio 30 odsto višu cenu od početne cene licitacije, pošto je proizvodnja već zasnovana.

    On tvrdi da su poslovodstvo i lokalna samouprava tada u načelu postigli dogovor, međutim "ta odluka je poništena, a zemljište prvi put licitirano u decembru, drugi put u februaru ove godine i dato u zakup veleposednicima".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE