Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gas u Srbiji jeftiniji, ali za koga?

    Cena ruskog gasa isporučenog Ukrajini osetno je niža od spot cene određene za kontinentalnu Evropu, rekao je direktor Gasproma Aleksej Miler.

    Miler je, odgovarajući na pitanje da li se Ukrajina osnovano žali na visoke cene ruskog gasa, odgovorio da je na britanskoj trgovinskoj platformi cena gasa prošlog petka dostigla 800 dolara za 1.000 kubnih metara, što gotovo dvostruko premašuje cenu po kojoj Gasprom isporučuje gas Ukrajini u okviru dugoročnih ugovora.

    Srbija je pre dva dana potpisala dugoročan ugovor o isporuci gasa s ruskim Gaspromom gde bi naša zemlja trebalo da plaća ovaj energent oko 370 dolara za 1.000 kubika, odnosno za oko 13 odsto nižoj ceni od dosadašnje.

    Da li cena gasa za Srbiju mora da zavisi baš 100 odsto od uvoza, niko od zvaničnika neće javno da kaže, budući da se zna da postoji i oko 25 odsto domaćeg gasa, koji je za 25 odsto jeftiniji nego ruski gas.

    Zašto Srbija ne bi njega koristila i na taj način smanjila zavisnost od ruskog gasa pa i krajnju cenu, tim pre što se sve više govori o gradnji novih gasnih elektrana u Srbiji u kojima bi se proizvodila struja.

    Na cenu gasa u najvećoj meri utiče transport do srpske granice, budući da Srbijagas i dalje Mađarima plaća vrlo visoke penale za kupljeni, a ne povučeni gas. Posle prekjučerašnjeg potpisivanja sporazuma ostalo je nejasno da li će Srbija ipak plaćati penale i Rusima ili ne, budući da ministar energetike Zorana Mihajlović kaže da će se penali plaćati, dok Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa kaže da to nije tačno.

    Budući da su novinari posle konferencije ostali uskraćeni za odgovore, saznaje se da je prvi ugovor o isporuci gasa bio potpisana na 399 dolara za 1.00 kubika. Zbog cene nafte na svetskom tržištu, cena gasa će u narednom periodu pasti na oko 370 dolara.

    Ugovor koji je potpisan do 2022. se neće menjati, odnosno izmena će biti jednom u dve godine, ali nakon analize da to treba da se uradi. S obzirom na to da će cena gasa biti niža upućeni tvrdi da je gas mogao biti i jeftiniji.

    Zbo činjenice da smo poslednji potpisala ovaj ugovor gas i u prvom kvartalu ove godine plaćamo po ugovoru iz poslednjeg kvartala 2012. što je 420 dolara za 1.000 kubika . Inače tokom 2012. cena je bila oko 470 dolara i došlo je do pada.

    Gas bi za Srbiju mogao biti jeftiniji upravo tako što bi se nabavke planirale povoljnije, pa se ne bi plaćali penali za neiskorišćeni tranzitni kapacitet kroz Mađarsku gde cena ide od 40 do čak 100 dolara!

    U Agenciji za energetiku Srbije tvrde da je neizvodljivo da se loše poslovanje Srbijagasa prebacuje na krajnje kupce. U strukturi maloprodajne cene troškovi Srbijagasa – održavanje, amortizacija, davanja državi, plate, profit, čine samo 12,7 odsto ili pet dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE