Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kreditna linija EBRD za mala i srednja preduzeća

    Predstavnicima malih i srednjih preduzeća i preduzetnika danas je u Privrednoj komori Srbije predstavljen projekat Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za odobravanje dugoročnih investicionih kredita u povećanju konkurentnosti.

    Radi se o kreditnoj liniji od 30 miliona evra, koju zajedno sa podsticajnom donacijom EU u visini od 10 do 20 odsto, obezbeđuje EBRD.

    Projekat podsticanja razvoja privatnog sektora za zapadni Balkan (WeBPŠF) podrazumeva odobravanje kredita preko tri komercijalne banke u Srbiji – Unikredit, Banke Intesa i Societe Generale banke.

    Kako je navela finansijski ekspert projekta Ljiljana Brdarević, krediti su namenjeni isključivo za ulaganja u osnovna sredstva, a ne u obrtni kapital ili refinansiranje, sa ciljem unapređenja kvaliteta i sigurnosti proizvoda, bezbednosti na radu i zaštite životne sredine.

    Brdarević je objasnila da se radi o kreditima u visini od 100.000 do milion evra, rok kredita preduzeća ugovaraju sa bankom, i može biti maksimalno do šest godina, a visina kamate zavisi od procenjene kreditne sposobnosti preduzeća, i, prema njenim rečima, uslovi su izuzetno povoljni.

    Preduzećima je obezbeđena besplatna tehnička pomoć vodećih međunarodnih i lokalnih stručnjaka, brza i efikasna priprema projekata i obrada kreditnog zahteva, a za svaki uspešno realizovan projekat obezbeđena je donacija od 10 do 20 odsto kredita, zavisno od vrste projekta, dodala je ona.

    Brdarević je istakla da korisnici kredita ne mogu biti kockarnice, preduzeća koja se bave prometom nekretnina, bankarstvom, osiguranjem, finansijskim posredovanjem, proizvodnjom i prodajom duvana, alkoholnih pića, oružja.

    Prihvatljive investicije su u industrijske objekte, opremu, softvere, poboljšanje sistema upravljanja preduzećem i sva poboljšanja u cilju poštovanja direktiva EU u oblasti zaštite životne sredine, bezbednosti i zdravlja na radu i kvaliteta i sigurnosti proizvoda, napomenula je ona.

    Potpredsednica PKS Vidosava Džagić naglasila je da se pred Srbiju u novoj etapi razvoja, odnosno približavanju EU, postavljaju novi izazovi koji znače promenu strukture privrede, povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje, transparentniji ekonomski sistem zemlje.

    Kako je navela, veliki izazov za preduzeća, posebno mala i srednja, biće da smanje tehnološko zaostajanje, ubrzaju transfer tehnologije i znanja, i u oblastima kao što su zaštita životne sredine, bezbednost na radu, zbog čega je ova kreditna linija EBRD posebno značajna.

    Do kraja 2012. godine u okviru WeBPŠF projekta ukupno je odobreno 13,5 miliona evra kredita za finansiranje 22 projekta. Pri tome, ukupno isplaćena donacija EU za četiri završena i pozitivno ocenjena projekta iznosi 434.171 evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE