Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko ima pravo na upis u katastar?

    Pravilnik o uslovima, načinu i postupku sticanja svojine na zemljištu i bespravno izgrađenim objektima u petak stupa na snagu, saznaju Novosti.

    Ministar građevinarstva, Velimir Ilić, potpisao je u četvrtak ovaj podzakonski akt, kojim se bliže uređuje takozvana katastarska legalizacija.

    Pravo na upis u katastar imaju vlasnici porodičnih kuća sa najviše četiri stambene jedinice ukupne neto korisne površine do 300 kvadrata. Zatim, svojinu mogu da upišu i vlasnici nelegalno izgrađenih stanova korisne površine do 200 kvadrata, a isto važi i za vikendice. Poslovni prostor i zanatske radnje ne smeju da prelaze 100 kvadrata, a garaže 30 kvadratnih metara.

    U katastar će se upisati i oni objekti, koji građevinski nisu u potpunosti završeni. To znači da je deo objekta osposobljen za stanovanje i u tu svrhu se koristi, ali da ostatak ima samo završene grube građevinske radove, postavljenu krovnu konstrukciju i krovni pokrivač. Primera radi, to su porodične kuće gde je prizemlje završeno i koristi se za stanovanje, a spratovi imaju izvedene samo konstruktivne radove. Međutim, upis je moguć samo ako je takvo zdanje stavljeno i pod krov.

    Zakonom o posebnim uslovima za upis prava svojine na nelegalnim objektima propisano je da pravo na uknjižbu imaju samo zdanja koja su izgrađena bez dozvole do 11. septembra 2009. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE