Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro službe za mentalno zdravlje u svim domovima zdravlja

    Dispanzere za mentalno zdravlje, od 157 domova zdravlja u Srbiji, trenutno ima njih 71. Do kraja godine, prema planu Ministarstva zravlja, ove službe trebalo bi da se organizuju u svim domovima zdravlja koji pokrivaju teritoriju sa više od 25.000 stanovnika. U domovima zdravlja sa manje pacijenata brigu o mentalnom zdravlju preuzeće izabrani lekar.

    Doktor Periša Simonović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da će u svakom dispanzeru pri domu zdravlja raditi najmanje jedan tim, a u opisu njihovog posla biće sve: od organizovanja preventivnih aktivnosti za očuvanje mentalnog zdravlja nacije, do postavljanja dijagnoze i lečenja ljudi sa psihičkim tegobama i bolestima zavisnosti, kućnih poseta i kontinuiranog praćenja pacijenata koji su već bili na bolničkom lečenju.

    U domovima zdravlja trenutno rade 164 psihijatra ili neuropsihijatra, od ukupno više od 950 stručnjaka ovog profila zaposlenih u zdravstvu Srbije.

    Ideja je, međutim, da se mentalni poremećaji više dijagnostikuju i leče na primarnom nivou zdravstvene zaštite, nego u specijalizovanim ustanovama, u kojima bi broj prijema sa sadašnjih 6.000 godišnje, 2014. trebalo da se smanji na 5.200.

    – Smeštanje tih pacijenata u specijalizovane ustanove nije dobro. Postepeno bi trebalo ići na umrežavanje psihijatrijskih ustanova, uključujući i dispanzere za mentalno zdravlje pri domovima zdravlja, jer bi tako, recimo, 15-20 lekara koji rade u bolnici, mogli da budu angažovani i u dispanzerima – kaže profesor dr Milutin Nenadović, direktor Specijalne bolnice ”Dr Laza Lazarević”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE