Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predviđanja 400 svetskih ekonomista: Ni u 2013. neće biti oporavka

    Ni ove godine ne moramo se nadati oporavku svetske ekonomije, pokazalo je istraživanje koje je Reuters sproveo među 400 ekonomista širom sveta.

    Prema ovoj prognozi, globalna privreda će zabeležiti stopu rasta od 3,2 posto. Ali, evrozona i dalje ostaje u krizi; očekuje se da će ukupni BDP evropske monetarne zajednice pasti za 0,4 posto.

    Glavni pokretač ekonomskog oporavka u evrozoni trebala bi biti Nemačka. Ali, i Nemci će ove godine zabeležiti tek blagi rast BDP-a, predviđaju Reutersovi sagovornici. Druge dve velike evropske ekonomije – francuska i italijanska – za sada ne pokazuju znakove oporavka.

    "Nedostatak rasta i rekordna nezaposlenost, u kombinaciji s novim rezovima potrošnje i kreditna kriza zbog nestabilnosti banaka na periferiji evrozone, predstavljaju stvaran rizik za budućnost evropske monetarne unije", smatra Lena Komileva, glavna ekonomistkinja londonskog G+ Economicsa.

    Ni britanska ekonomija nije u puno boljem stanju. Britanci se trenutno mogu radovati tek činjenici što su, kako stvari stoje, za dlaku uspeli izbeći treću recesiju u zadnjih pet godina.

    Ipak, Krejg Rajt, glavni ekonomista za RBC iz Toronta, napominje da nije sve sasvim crno. "Ako uporedimo današnju situaciju s prošlogodišnjem, najviše smo bili zabrinuti zbog situacije u Evropi, mogućnosti smanjenja ekonomskog rasta Kine i fiskalne litice u SAD-u. Sada se čini da su najgore mogućnosti ipak izbegnute", kaže Rajt.

    Ekonomisti, naime, predviđaju da će Kina uspeti da zadrži nezanemarivu stopu rasta, što bi trebalo imati pozitivan uticaj na globalnu ekonomiju. Nešto komplikovanija je situacija u SAD-u, koja više ne izgleda ni blizu toliko blistava kao u januaru ove godine, kada su mnogi bili spremni potpisati da je najgore prošlo.

    Početak godine u SAD-u obeležili su pad stope nezaposlenosti, uspešan prvi kvartal (očekuje se oko 3 posto rasta) i berzanski oporavak. Ali, ekonomisti veruju da sada sledi stagnacija američke ekonomije, s obzirom da američka vlada uvodi nove rezove u državnom budžetu čiji se efekti tek trebaju pokazati. Tako se očekuje da će u drugom kvartalu američka privreda zabeležiti oko 1,6 posto rasta.

    "Oporavak se nazire, ali biće nejednak, nesiguran i dugotrajan", smatra Rajt. Sličnog je mišljenja i Kristin Lagard, šefica MMF-a, koja je nedavno takođe najavila da se ni ove godine ne očekuje znatniji oporavak globalne ekonomije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE