Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koncesija Horgoš – Požega: Srbija vraća garanciju od 10 mil evra

    Međunarodna trgovinska komora u Parizu, pred kojom je vođen arbitražni postupak za raskinutu koncesiju Horgoš – Požega, donela je presudu, nezvanično saznaju Novosti. Prema saznanjima ovog lista Srbija neće platiti obeštećenje konzorcijumu, koji čine austrijske kompanije "Alpina" i POR, ali moraće da vrati povučenu bankarsku garanciju u iznosu od 10 miliona evra, uvećanu za kamate.

    "Novosti" su informaciju dobile iz izvora u Austriji. Ministri saobraćaja i građevinarstva, Milutin Mrkonjić i Velimir Ilić, presudu u petak kasno popodne nisu mogli da komentarišu, jer kako kažu za "Novosti" nije im poznato da je bilo kakva odluka doneta. Za postupak pred arbitražom zaduženo je Republičko javno pravobranilaštvo.

    Koncesionari za izgradnju autoputa Horgoš – Požega, austrijski konzorcijum "Alpina" i "Por", raskinuli su jednostrano 16. decembra 2008. godine ugovor o koncesiji jer ih je, kako su tvrdili, Vlada Srbije onemogućila da zatvore finansijsku konstrukciju za taj projekat.

    Koncesionari su pred arbitražom u Parizu, u maju 2009. godine, pokrenuli postupak sa zahtevom za obeštećenje na ime izgubljene dobiti i ulaganja u koncesiju od čak 71 milion evra. Vlada Srbije branila se time da koncesija nije ni stupila na snagu, jer koncesionar nije u ugovorenom roku zatvorio finansijsku konstrukciju.

    U međuvremenu, pred sudom u Austriji, Srbija je prvo izgubila, a potom drugostepenom izvršnom presudom uspela da povuče bankarsku garanciju od 10 miliona evra, koju su koncesionari položili za ovaj projekat u Srbiji. Koncesioni ugovor za izgradnju autoputa sklopljen je krajem marta 2007. godine. Ugovorena vrednost radova iznosila je 1,5 milijardi evra. Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina.

    Inače, španski FCC je sada vlasnik austrijske "Alpine". Kako saznaju "Novosti", sa Špancima se vode razgovori i oko problema sa cenom izgradnje mosta kod Beške, koji je takođe gradila "Alpina". Nezvanično, u Londonu je već doneta odluka da su zahtevi "Alpine" opravdani i Srbija je uložila žalbu. Ako zahtev "Alpine" prođe most kod Beške platićemo oko 100 miliona evra, što je i više nego duplo od ugovorene cene.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE