Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kakva je sudbina Instituta Torlak?

    Samo jedan pogon Instituta Torlak danas ispunjava zahteve koje nameću evropski standardi Dobre proizvođačke prakse. Hoće li Srbija posle decenije nebrige, najzad podržati razvoj nacionalnog proizvođača vakcina?

    Ne tako davno, Institut za imunobiologiju i virusologiju Torlak, zbog visokog kvaliteta proizvedenih vakcina bio je među 5 glavnih snabdevača Svetske zdravstvene organizacije.

    "Sa ponosom možemo da istaknemo da je Torlak bi među vodećim proizvođačima seruma i vakcina, da smo imali gotovo 100 miliona doza izvoza vakcine protiv tetanusa i polimielitisa. U periodu od 1970. do 2001. godine imali smo izvoz, možemo i da publikujemo u preko 120 država sveta" kaže Miroslav Stajić Šef odseka za proizvodnju vakcine protiv difterije

    Iako je Torlak temelj javnog zdravlja, institucija od strateškog i vojnog značaja, ni tokom devedesetih, a posebno u poslednjoj deceniji država nije ulagala dovoljno da pomogne uvođenje novih tehnologija, pa čak ni da bi se ispunili novi standardi po pitanju prostora i opreme. Rezultat ovakvog ponašanja bio je gubitak prava na proizvodnju polio vakcine nekada najvećeg izvoznog proizvoda. Iz Torlaka upozoravaju da Srbija ne sme da napravi grešku nekih zemalja koje su u tranziciji prodale svoje nacionalne proizvođače vakcina i danas su u ozbiljnom problemu.

    "Naći vakcinu nije nemoguće u svetu ali dobiti u trenutku kada vama to treba i kada vašem narodu to treba, to uvek nije jednostavno i onda vrlo često budete u situaciji da budete uslovljeni", kaže direktorka Torlaka.

    Institut koji je nekada donosio ogromne prihode Srbiji od prošle godine je čak u dugovanjima"

    "Postoje ozbiljna dugovanja Instituta Torlak prema svojim partnerima i sa ljudima sa kojima sarađuje. Za ta dugovanja se moglo znati i par meseci unazad, posto svako dugovanje ima rok kada prispeva na naplatu".

    U Torlaku danas samo pogon za proizvodnju vakcine protiv gripa zadovoljava nove standarde koji zahtevaju primenu savremenih materijala, gradnju prostorija sa specijalnim zidovima čistih soba, najviše standarde čistoće vazduha, posebno konstruisanu opremu.Nužno je međutim sačuvati i pravo na proizvodnju ostalih vakcina.

    Mislim da je u ovom trenutku jako važno očuvati proizvodnju tetanus i BSG vakcine, prosto u ovoj zenmlji nema nijedan drugi proizvođač koji ima registrovane te preparate, jako su važni, strateški su značajni.

    Od decembra prošle godine u prekidu je bila proizvodnja vakcine protiv tetanusa Tetavaksal T, ali je zahvaljujući naporima novog rukovodstva i zaposlenih ponovo pokrenuta krajem marta. 

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE