Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zloupotreba odgovornog lica od danas novo krivično delo

    Od danas nijedan direktor, vlasnik firme, član ili predsednik upravnog odbora ne može da bude gonjen za „zloupotrebu službenog položaja“, kako je to delo bilo kvalifikovano po članu 359 Krivičnog zakonika. Od 15. aprila stupa na snagu izmenjen zakonik, po kome se ova kvalifikacija ukida i uvodi – zloupotreba odgovornog lica.

    Zloupotreba službenog položaja ostaje za državne funkcionere, odnosno izabrana i imenovana lica i državne službenike, ali ne i za odgovorna lica iz privrede, privatnih preduzeća i akcionarskih društava.

    Zakon je promenjen krajem prošle godine, pošto mali broj država prepoznaje zloupotrebu službenog položaja u svojim zakonodavstvima. Zato mnoge zemlje nisu mogle da izruče naše državljane po poternici. To je i bio razlog zašto je EU tražila da ovo delo ukinemo. Potpuno ukidanje, međutim, nije bilo moguće jer bi tako na hiljade postupaka propalo.

    Naime, ovo je poslednjih godina bilo najrasprostranjenije krivično delo u Srbiji, za koje je godišnje gonjeno više od 2.000 ljudi. Broj osuđivanih, međutim, nije prelazio desetak.

    U ovom momentu u zemlji se vodi najmanje 800 postupaka za ovu vrstu zloupotrebe. Danilo Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu pravde i državne uprave, za „Novosti“, objašnjava da nema razloga za strah jer ti postupci neće biti obustavljeni. Optužnice će samo biti preimenovane.

    – Kada je reč o odgvornosti odgovornog lica, sudovi će takve predmete dostaviti višim tužilaštvima da preinače optužbe i usaglase ih sa izmenama Krivičnog zakonika. Ovaj posao tužioci treba da završe do 1. jula – kaže Nikolić.

    On dodaje i da zakonske izmene nemaju uticaja na nadležnost Tužilaštva za organizovani kriminal i Posebnog odeljenja Specijalnog suda u Beogradu, jer oni ostaju nadležni i za krivično delo iz člana 359 (zloupotreba službenog položaja) i za krivično delo iz člana 234 (zloupotreba odgovornog lica).

    Zloupotreba službenog položaja je u nadležnosti i viših sudova (za član 359. stav 3). Prema novom Zakonu o sudovima, koji je prošao Vladu i koji će se u roku od desetak dana naći pred poslanicima, viši sudovi procesuiraće ubuduće i zloupotrebu odgovornog lica.

    Novi član 234 KZ kaže da će odgovorno lice koje, zahvaljujući svom položaju ili ovlašćenju, nezakonito pribavi imovinsku korist, biti kažnjeno zatvorom od šest meseci do tri godine, odnosno, ako korist prelazi 1,5 miliona dinara, do 10 godina zatvora. Po ranijem zakonu kazne za zloupotrebu službenog položaja kretale su se od šest meseci do 12 godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE