Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena zlata i dalje u padu

    Vrednost srebra i zlata na svetskim berzama i danas je u padu. Cena srebra  pala je ispod 24 dolara za uncu, dok je cena zlata nešto iznad 1.400 dolara za uncu.

    Značajniji pad usledio je u petak nakon izveštaja o usporenom rastu kineske privrede početkom godine.  Analitičari su predviđali rast od 8,0 odsto, i sada već izražavaju zabrinutost zbog krhkosti druge po veličini svetske ekonomije. Privredni rast u Kini u prvom kvartalu tekuće godine bio je manji u odnosu na prethodno tromesečje i iznosio je 7,7 odsto na godišnjem nivou. Kao objašnjenje za usporavanje rasta bruto društvenog proizvoda, navodi se da je ekonomsko okruženje složeno i nestabilno, kako u zemlji, tako i na međunarodnom nivou.

    Ovi podaci prvo su oborili berzu Hong Konga i to za nešto više od jedan odsto. Uticali su i na pad vrednosti australijskog dolara što je prouzrokovalo pad velikih industrijskih proizvoda kao što su bakar i nafta koja sada vredi 90 dolara po barelu. U padu su akcije i na evropskim i američkim berzama.

    Cena zlata tokom ovog meseca pala je za 198 dolara i nalazi se na ovom nivou po prvi put od jula 2011. godine, a loše vesti počele su sa spekulacijama da će Kipar zarad finansijske pomoći prodati ’višak’ zlatnih rezervi.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE