Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako zagađenje izaziva bolesti?

    Kod svakog petog pacijenta u Srbiji ustanovljeno je da su u nastanku bolesti faktori životne sredine bitni etiološki faktori i zato je veza životne sredine i zdravlja čoveka izuzetno značajna, izjavila je  ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

    Ona je, uoči sutrašnjeg sastanka Evropskog ministarskog odbora za životnu sredinu i zdravlje, a posle susreta sa slovenačkim kolegom Tomažom Ganterom, rekla da će se taj odbor Svetske zdravstvene organizacije baviti dokumentima u vezi čistog vazduha, zdrave životne sredine i uticaja životne sredine na razboljevanje, odnosno na zdravlje čoveka.

    "Činjenica je da je u nastanku bolesti svakog petog pacijenta kod nas ustanovljeno da su faktori životne sredine bitni etiološki faktori i stoga je ta veza izuzetno značajna. Sa druge strane, u skladu sa dokumentom Zdravlje 2020, pokušaćemo da zdravstvni sistem, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, uđe i u druge segmente života", rekla je Đukić Dejanović .

    Prema njenim rečima, to je pre svega oblast finansija, procesi koji se tiču rada ministarstava za socijalna pitanja, za ekonomski razvoj, za industriju, jer su to izuzetno bitne komponente čovekovog zdravlja. "Usvojićemo određena dokumenta, analiziraće se zaključci prethodne sednice iz Bakua prošle godine i planiraće se sledeći susret u Izmiru, gde će biti dodne konkretne mere", kazala je ministarka zdravlja.

    Na sutrašnjem, četvrtom Satanku ministarskog odbora, čiji je Srbija domaćin, biće razmotren uticaj životne sredine na zdravlje i definisani prioriteti u oblastima industrijskg zagađenja, posebno u vezi sa teškim metalima, zagađenja vazduha kao posledice saobraćaja, posebno u urbanim sredinama, izloženost dece duvanskom dimu iz okruženja, pristup bezbednoj pijaćoj vodi, posebno u ruralnim sredinama.

    Glavni cilj sastanka je preispitivanje strateškog pravca Evropskog procesa za životnu sredinu i zdravlje, njihovih prioriteta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE