Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potrebna sveobuhvatna reorganizacija državnih agencija

    Srbiji je neophodna sveobuhvatna reorganizacija državnih agencija i sprečavanje nekontrolisanog otvaranja novih, ocena je Studije o unapređenju sistema agencija.

    Kako je rečeno na predstavljanju te studije koju je uradila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Balkanski centar za regulatornu reformu, Vlada Srbije treba da zauzme strateški stav o strukturnoj i funkcionalnoj organizaciji agencija i da učini da pravila za njihovo osnivanje i funkcionisanje budu jasna i transparentna.

    Naglašeno je i da je potrebna i izrada mehanizma za koordinaciju, kontrolu i upravljanje, odnosno poboljšanje kvaliteta agencija.

    Na predstavljanju Nacrta studije sa preporukama za uređenje sistema državnih agencija Srbiji, istaknuto je i da je studija pokazala da je postojeći sistem za osnivanje i funkcionisanje državnih agencija u Srbiji nejasan, skup, neefikasan i neodrživ na dugi rok.

    Član Balkanskog centra za regulatornu reformu Branko Radulović kazao je da u Srbiji ima 107 agencija od kojih je oko 38 formirano za mandata prethodne dve vlade, uz opravdanje da je to zahtev EU.

    Prema njegovim rečima, neke od agencija nisu bile potpuno nove već su imale prethodnike, dok je više njih formirano u cilju obavljana potpuno novih poslova, ali mnoge nepotrebno.

    Radulović je kazao da studija koja se danas prvi put predstavlja sadrži 21 preporuku koje treba da pomognu da se reši problem prekobrojnih agencija i njihove neefikasnosti, ali da ona ne daje finansijske analize.

    "Studija daje preporuku da ne treba ništa naglo i ishitreno raditi, odnosno da se neke stvari ne lome brzo", kazao je Radulović.

    Konsultant USAID projekta za bolje uslove poslovanja Dragana Aleksić kazala je da je najbitniji nalaz studije da EU od Srbije traži obavljanje određenih zadataka i poslova, a apsolutno je naša odluka kako ćemo mi to da organizujemo.

    Prema njenim rečima, studija je obezbedila opšti okvir i za departizaciju, kao i da predlaže ukidanje Upravnih odbora u agencijama.

    Ona je kazala i da je ukidanje Agencije za hemikalije školski primer agencije koja je ugašna, i koja je bila zadužena za obavljanje nekih poslova koje bi i sama država mogla da obavlja, naglasivši da nije problem što je ta agencija ukinuta već što njene nadležnosti nisu bile prenete na druge organe adekvatan način.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE