Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji na heroinu 25.000 osoba

    Procenjuje se da u Srbiji ima oko 100.000 zavisnika od psihoaktivnih supstanci, među kojima 24.000 do 25.000 heroinskih zavisnika, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

    Ipak, precizni podaci o broju narkomana u našoj zemlji ne postoje.

    Ministarka zdravlja je najavila da će Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" već početkom naredne godine imati registar, kako je predviđeno Nacionalnom strategijom za borbu protiv droga, koja je usvojena 2009. godine.

    Ministarka je istakla da se radi na donošenju vodiča i da je pri Ministarstvu zdravlja formirana Republička stručna komisiju koja ima viziju na koji način će se to implementirati u praksi.

    "Zavisnost je neophodno tretirati kao i sve druge bolesti i ne treba samo zbrinjavati posledice već se mora delovati i preventivno", izjavila je Đukić Dejanović, dodavši da za rad na prevenciji nije dovoljno 800 psihijatara, koliko ima u Srbiji, već se mora raditi na edukaciji lekara opšte medicine u domovima zdravlja, koji će preventivno raditi sa mladima.

    Ministarka je ukazala da je 5.000 do 6.000 zavisnika na zdravstvenom tretmanu, a na supstitucijalnoj terapiji samo 2.500 zavisnika, što je malo u odnosu na zemlje u regionu i zemlje EU.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE