Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radioaktivna bakterija napada rak

    Najnovije istraživanje stručnjaka sa Albert Ajnštajn koledža, u kojem koriste oslabljenu formu bakterije listerije za zaustavljanje širenja raka pankreasa, dalo je pozitivne rezultate na miševima. Ovo otkriće budi nadu za sve obolele od raka pankreasa.

    Eksperimentalna terapija koja se sastoji u inficiranju ćelija raka pankreasa bakterijom Listeria, čiji je zadatak da emituje sredstvo za uništavanje tumora, pokazala se efikasnom na laboratorijskim miševima, objavili su stručnjaci pomenutog koledža. Terapija je dovela do zaustavljanja metastaziranja raka pankreasa, ali još nije izvesno da li bi na isti način delovala i kod ljudi.

    "Zasad možemo da kažemo da imamo terapiju koja pokazuje odlične rezultate kada je smanjenje metastaza u pitanju", ističe koautor studije Klodija Grejvkamp, profesor mikrobiologije i imunologije.

    Za terapiju se koristi oslabljena forma listerije, obogaćene radioizotopima, koji se inače koriste u lečenju kancera. Takva radioaktivna bakterija napada ćelije raka, ali ne i zdrave ćelije. Kod 90 odsto laboratorijskih miševa s rakom pankreasa posle tri nedelje ovog tretmana nisu se pokazali znaci širenja kancera, a do tog vremena su počeli da ugibaju oboleli miševi iz kontrolne grupe koji nisu dobijali terapiju. Štetni efekti terapije, za sada, nisu uočeni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE