Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS ne razmislja o promeni režima deviznog kursa

    Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da centralna banka ne razmišlja o promeni režima plivajućeg kursa dinara.

    NBS "ostaje posvećena režimu ciljane inflacije i rukovodjeno fluktuirajućeg kursa", rekla je ona otvarajući okrugli sto o ograničenjima i mogućnostima režima i politike deviznog kursa u Srbiji, koji je organizovala centralna banka.

    Birajući postojeći režim kursa, prema rečima Tabakovićeve, NBS je izabrala da zadrži suverenitet monetarne politike, kako bi adekvatno odgovorila na udare iz ekonomskog okruženja.

    "Fleksibilni devizni kurs se naročito u periodu krize pokazao kao efikasan amortizer eksternih udara, dopuštajući da se promenom kursa dostigne nova ravnoteža bez potreba za prilagodjavanjem kroz znatnije smanjenje zarada i penzija a uz očuvanje deviznih rezervi", rekla je guverner NBS.

    Jorgovanka Tabaković je rekla da je današnji skup u NBS organizovan da bi prisutni stručnjaci, ekonomisti i bankari dobili mogućnost da iznesu svoje mišljenje i sučele stavove o prednostima i nedostacima različitih režima deviznog kursa u konkretnim okolnostima u Srbiji. Kako se navodi u saopštenju, rasprava u okviru dva tematska bloka obuhvatila je medjuzavisnost režima i politike deviznog kursa i makroekonomske stabilnosti i uticaj deviznog kursa na finansijsku stabilnost zemlje.

    Učesnici skupa su se složili da i jedan i drugi režim kursa imaju prednosti i nedostatke, koji u velikoj meri zavise od specifičnih karakteristika svake zemlje i njene ekonomije. Preovladalo je mišljenje da u postojećim ekonomskim okolnostima fiksni devizni kurs, uključujući i valutni odbor, nije bolje
    rešenje za Srbiju od fluktuirajućeg kursa, imajući u vidu strukturu njene privrede, stepen otvorenosti ekonomije i liberalizacije kapitalnih tokova, kao i prisutne unutrašnje i spoljne deficite.

    Razlike u stavovima su prisutnije kod definisanja prioriteta monetarne politike – postizanje cenovne i finansijske stabilnosti ili smanjenje spoljnotrgovinske neravnoteže.

    S jedne strane se ističe potreba za snažnijom deprecijacijom dinara u cilju stimulisanja izvoza, a sa druge da deprecijacija nepovoljno utiče na bilanse privrednih subjekata i da trajnija deprecijacija ima
    negativne posledice kroz rast inflacije, nenaplativih potraživanja i kamatnih stopa.

    Uz strukturne reforme i odgovarajuće mere ekonomske politike, usmerene na smanjenje spoljnotrgovinskog i fiskalnog deficita i javnog duga, podržane režimom rukovodjenog fluktuiranja kurs bi uz znatno manje napore i troškove bio stabilan, zaključak je učesnika skupa.

    Okrugli sto "Režim i politika deviznog kursa u Srbiji – ograničenja i mogućnosti" održan je u zgradi NBS na Slaviji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE