Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neophodna promena strukture izvoza agrarnih proizvoda

    Ministar poljoprivrede Goran Kneževićizjavio je da se mora promeniti struktura izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, koja je, kako je ocenio, veoma loša.

    "Pre svega moramo izvoziti finalne proizvode, a ne primarnu poljoprivrednu proizvodnju, znači ne kukuruz i pšenicu nego nešto što ima mnogo viši nivo finalizacije", rekao je Knežević za Radioteleviziju Srbije (RTS).

    On je naveo da bi se time ostvarili mnogo veći prihodi za budžet, kao i veći standard poljoprivrednika i građana. Knežević je dodao da poljoprivredna proizvodnja u Srbiji ostvaruje suficit.

    Prema njegovim rečima, poljoprivrednici iz Izraela su veoma zainteresovani za investiranje u Srbiju, jer imamo kvalitetno zemljište, ali je da bi se to ostvarilo neophodno između ostalog ukinuti carine.

    Knežević je kazao da će Vlada Srbije u kratkom periodu doneti meru o slobodnoj trgovini odnosno potpisati ugovor sa Izraelom kojim bi obe zemlje bile oslobođene carinskih opterecehnja i dodao da su problematične i određene veterinarske i fitosanitarne kontrole u Srbiji.

    Ministar je istakao i da je budžet za poljoprivredu ove godine veći za 40 odsto i da su obezbeđena sredstva za isplatu subvencija proizvođačima.

    "Imamo određenih problema sa softverom, jer je neko u prethodnom periodu uplatio 5,5 miliona evra za softver koji praktično ne radi…  Naši poljoprivrednici će ove godine osetiti boljitak", poručio je on.

    Knežević je ponovio i da je afera o višestrukom prekoračenju nivoa koncentracije opasne materije aflatoksin u mleku bila politikantska, sa ciljem da se uništi srpski seljak.

    On je naveo da su preduzete sve mere da se smanji dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku i da slede izmene zakona o bezbednosti hrane i pratećih propisa, a u skladu sa tim i određenih pravilnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE