Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Suša i aflatoksin prepolovili suficit u izvozu hrane

    Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa svetom u prvom tromesečju   iznosio je 101,4 miliona dolara, što je pad od 60,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Privredna komora Srbije (PKS).

    Ekspert PKS Vojislav Stanković objasnio je da su nepovoljni rezultati u spoljnotrgovinskoj razmeni posledica suše, smanjenog izvoznog obima ponude, ali i pojave aflatoksina, i nemogućnosti izvoza mleka, mlečnih prerađevina i merkantilnog kukuruza.

    "Nažalost, problem sa aflatoksinom još nije prevaziđen, što posebno ograničava izvoz merkantilnog kukuruza", naveo je Stanković. On je dodao da pojedini proizvođači na svojim zalihama imaju kvalitetan kukuruz, roda 2011.godine, koji iz poznatih razloga ne mogu da plasiraju na tržište. 
                  
    Za prva tri meseca ove godine ostvaren je izvoz hrane u vrednosti od 509,7 miliona dolara, što predstavlja pad od 14,6 odsto u odnosu na rezultate iz perioda januar-mart 2012, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 17 odsto. Istovremeno, vrednost uvoza u visini od 408,3 miliona dolara je za 20,5 odsto veća od ostvarenog u periodu januar-mart 2012., sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 8,7 odsto. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 124,8 odsto.

    Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu od januara do marta su: smrznuta malina u vrednosti od 42,2 miliona dolara, šećer (35,3 miliona dolara), merkantilna pšenica (25 miliona dolara), semenski kukuruz  (19,3 miliona dolara), cigarete koje sadrže duvan  (15,6 miliona dolara) i ostali proizvodi za ishranu (15,4 miliona dolara).

    Rafinirano jestivo ulje od suncokreta izvezeno je za 15,18  miliona dolara, slatki biskviti, vafli i oblande za 12,6 miliona dolara, pivo od slada za 11,9 miliona dolara, pšenično brašno za 10,9 miliona dolara i duvan delimično ili potpuno ižiljen za 10,7 miliona dolara. Posmatrano po odsecima, u izvozu dominiraju robne grupe: voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 113,9  miliona dolara, i žita i proizvodi na bazi žita u vrednosti od 104,7  miliona dolara.

    Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa ''nekonkurentnih'' proizvoda, koji se ne gaje u našoj zemlji – sirova kafa u vrednosti od 18,7 miliona dolara, pomorandže u vrednosti od 13,8 miliona dolara, banane u vrednosti od 11,6 miliona dolara i mandarine, klementine i ostali agrumi u vrednosti od 4,7 miliona dolara. U uvozu su zastupljene i semenske robne grupe: seme šećerne repe (12,5 miliona dolara), semenski hibridni kukuruz (9,8 miliona dolara) i seme suncokreta (6,6 miliona dolara).

    Od ostalih proizvoda u uvozu potrebno je istaći zbog visoko ostvarene vrednosti, i uljane pogače i ostale čvrste ostatke od soje u vrednosti od 20,5 milion dolara i cigarete koje sadrže duvan u vrednosti od 9,4 miliona dolara. Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su voće i povrće sa vrednošću uvoza od 86,4 milion dolara i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 49,1  milion dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE