Toče čistije, ali skuplje gorivo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Toče čistije, ali skuplje gorivo

  Benzin 'evropremijum BMB 95' i dizela 'D2' od 31. jula ove godine više neće biti na benzinskim pumpama u Srbiji, a kupci će u rezervoare svojih automobila moći da sipaju isključivo gorivo koje ispunjava najstrože zahteve Evropske unije. Poslednjih dana su sve ređe pumpe na kojima se uopšte i može kupiti ovo gorivo jer su zalihe pri kraju.

  Stručnjaci kažu da nema nikakve bojazni od eventualnih šteta na automobilima naših sugrađana koji, inače, poseduju jedan od najstarijih voznih parkova na svetu. – Za razliku od nedavnog prelaska sa olovnog na bezolovni benzin, sada ova promena može samo da pogoduje automobilima. Radi se o kvalitetnijem i mnogo čistijem gorivu – kaže Marko Teić šef majstorske radionice AK Voždovac u Beogradu.

  Razliku će vozači ipak osetiti – u novčaniku. Naime, derivati sa evro kvalitetom su skuplji nekoliko dinara po litru od 'dizela D2' i 'premijuma BMB 95', i jasno je zašto vozači starih automobila, posebno traktora nisu oduševljeni pobornici ekologije. Ipak, stručnjaci smatraju da će se, zahvaljujući pravoj konkurenciji na tržištu, cene derivata, sem u slučaju većeg potresa na svetskim berzama i slabljena dinara, kretati naniže. Da su u pravu potvrđuje i odluka 'Lukoila', jednog od najvećih snabdevača našeg tržišta naftnim derivatima, da uoči prvomajskih praznika snizi cene i do tri dinara po litru za goriva evropskog kvaliteta. Naravno i ostali snabdevači su odmah reagovali i korigovali svoje cenovnike. Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije u strukturi potrošnje goriva prošle godine 'premijum BMB 95' je zauzimao oko 19 odsto, a dizel D2 18 odsto.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE