Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đogović:Srbiji potreban aranžman s MMF-om

    Srbiji je potreban aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi srpska vlada imala podršku u sprovođenju rezova u javnom sektoru, ocenio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.

    On je na konferenciji za novinare rekao da javni sektor Srbije već sada proizvodi blizu polovine ukupnog spoljnog duga Srbije, s tendencijom da to bude i više.

    "Jedan aražman iz predostrožnosti s MMF-om trebalo bi da motiviše kreatore ekonomske politike da krenu u neizbežne i bolne reformske procese, da bi se na kraju njihovog mandata videle jasne naznake koje vode realnom oporavku privrede i društva", kazao je Đogović.

    Prema njegovim ocenama, uz nepromenjeni javni sektor, doći će do pucanja po svim šavovima i posledica po Srbiju bi mogla biti kriza grčkog tipa.

    "Produktivni deo srpske privrede nije više u stanju da hrani nabujalu metastazu javnog sektora koji ima ulogu parazita i potrebu da stalno traži nove izvore finasiranja, a koji se u uslovima slabih domaćih privrednih aktivnosti nalaze u tuđim izvorima finasiranja", kazao je Đogović.

    On je dodao i da je zbog nerestrukturiranog javnog sektora, koji je "rak rana" ovog društva, kao i zbog slabe privredne dinamike, iako se beleži njen rast, budžetski deficit postao bolna tačka i da zato vlada pribegava određenim poreskim zahvatima koji bi popunili tu prazninu.

    "Povećanje doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje i rasterećenje privrede preko poreza na zarade mere su koje će dati pozitivne efekte na karatak rok, ali one ne rešavaju problem", naglasio je Đogović.

    Prema njegovim rečima, vest da Srbija izlazi iz recesije jeste tačna, ali da je treba uzeti sa strogom rezervom.

    "Za sada ima samo nagoveštaja i signala da se stanje poboljšalo. Da bi privreda izašla iz 'kome', odnosno stanja u kome se nalazi, potrebno je da se ozbiljno i bez kalkulacija krene u suštinsko reformisanje javnog sektora da bi ovaj početni stidljivi signal prerastao u vidljiv put izlaska zemlje iz društvene i ekonomske krize", kazao je Đogović.

    On je dodao i da je Srbiji potrebno set sadržajnih mera za sve sisteme, odnosno reforma penzionog, obrazovnog i zdravstvenog sistema, ali i državne uprave na svim nivoima, uz restrukturiranje državnih i podržavljenih preduzeća.

    Misija MMF-a počela je juče u Beogradu razgovore s delegacijom Srbije o tekućim ekonomskim i monetarnim kretanjima.

    Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut je početkom februara 2012, jer je budžet za tu godinu odstupio od dogovorenog fiskalnog programa. Taj aranžman je bio kreditni, u vrednosti od 1,1 milijarde evra, ali je sklopljen "iz predostrožnosti".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE