Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fijat 500L isplovljava za Ameriku

    Posle mnogo godina Srbija ponovo počinje izvoz vozila u Ameriku. Prvi kontingent od 3.100 automobila 'fijat 500L' proizvedenih u najmodernijoj evropskoj fabrici u Kragujevcu u petak će isploviti Grimaldijevim brodom za američku luku Balitimor.

    'Šumadinac' specijalno pripremljen za najzahtevnije i najprobirljivije tržište automobila na svetu je prethodnih dana stigao teretnim vozovima iz Kragujevca na platoe luke Bar. Posle pojačanih mera kontrole u četvrtak je počeo i prvi ukrcaj na brod kojim će biti transportovan preko Atlantika posle dvonedeljnog putovanja.

    – Prema planiranoj dinamici iz luke Bar za luku Baltimor brod će isplovljavati, zasada jednom mesečno, kazao je za Novosti direktor sektora za razvoj i tehničko-operativne poslove u „Luci Bar“ Deda Đelović.

    Prema njegovim rečima, za evropsko tržište preko Luke Bar se izvozi nedeljno oko 1.500 vozila, u proseku isplovljavaju dva broda sedmično. U luku Bar iz Kragujevca stiže desetak vozova nedeljno sa vozilima FAS. To je u skladu sa ranije predviđenom dinamikom izvoza 'fijata 500 L' preko ovog koridora. Po planu, Fabrika automobila u Kragujevcu će ove godine izvesti oko 99 odsto proizvedenih automobila, pa ne čudi ocena Evropske komisije da je Srbija zahvaljujući 'fijatu 500 L' izašla iz recesije i da je vozilo iz Šumadije motor naše privrede.

    Plan je da se proizvede između 110.000 i 180.000 vozila a tačan broj će zavisiti od zahteva tržišta – istakao je nedavno na Kopaoniku, generalni direktor FAS Antonio Ćezare Ferara.

    Zbog povećane tražnje za automobilom '500 L' i nedavno uvedene treće smene, u fabrici 'Fiat automobili Srbija' za dva meseca zaposlilo se više od 500 radnika.

    – U 'Karoseriji' trenutno imamo 750 radnika, a u celoj fabrici umesto oko 2.500, koliko je bilo donedavno, sada radi 3.000, i to uglavnom mladih ljudi koji su prepoznali da je FAS vodeća u automobilskoj industriji – rekao je menadžer pogona 'Karoserija' Miroslav Iskrenović.

    Plan je da do kraja ove godine bude zaposleno ukupno 600 novih radnika a sledeće još 800. Povećaće se i broj radnika u pogonima dobavljača za FAS kojih trenutno ima 1.200.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE