Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Meksiko – Svetski izvoznik automobila

    Od kada je proglašen Sporazum o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi – NAFTA, Meksiko je postao četvrti po veličini izvoznik automobila na svetu, jer svetske prizvođače privlače uslovi i niske cene rada u toj zemlji.

    Proizvođači širom planete dolaze u ovu zemlju kako bi iskoristili niske cene rada i privredno okruženje koje podstiče izvoz. Od proglašenja Sporazuma NAFTA proizvodnja automobila u Meksiku popela se na 20% za čitav kontinent, što je za 14 odsto više nego 1991.godine.

    Vozila se izvoze na sve krajeve sveta, ali 63% izvoza se ostvaruje u Sjedinjene Američke Države, a samo u aprilu mesecu, proizvodnja četvorotočkaša je skočila za čak 15,6 procenata.

    Cena rada je jeftinija nego u Kini, a pogoni u zemlji rade i po 20 sati dnevno, kakav je slučaj sa japanskim proizvođačem Nissan. Geografska prednost je i čvorište prema Severnoj i Južnoj Americi, dok čak 44 trgovinska sporazuma koja olakšavaju izvoz s velikim ekonomijama kao što su SAD, Japan, EU, Izrael, samo podstiču dalji rast proizvodnje.

    Od izvezenih automobila, 45% potiču od proizvođača sa sedištem u Evropi i Aziji. Mazda, Honda, Nissan i Audi su najavli otvaranje novih pogona u narednih nekoliko godina, a govori se i o dolasku nemačkog BMW.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE