Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mađarska hoće da uštedi 800 mil evra

    Mađarska vlada je najavila novi plan, s ciljem uštede 800 miliona evra, u okviru nastojanja da krajem meseca izađe iz evropske procedure za smanjenje deficita.

    "Vlada će zamrznuti budžetske rashode od 92,9 milijardi forinti (310 miliona evra), koji su jednaki 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u cilju islaska iz ove procedure", izjavio je mađarski ministar ekonomije Mihalj Varga, ne iznoseći detalje ove mere, prenosi France press.

    "Dodatna ušteda od 500 miliona evra mogla bi biti ostvarena naredne godine, ukoliko Evropska komisija to bude zahtevala", dodao je Varga.

    Prema uslovima Mastrihtskog sporazuma o EU, zemlje članice moraju imati deficit koji ne prelazi granicu od tri odsto BDP-a, moraju raditi na budžetskom uravnoteženju i čak suficitu u uslovima ekonomskog rasta.

    U prošlonedeljenom prolećnom izveštaju EK, ta institucija je prognozirala da će Mađarska ove godine imati deficit od tri odsto BDP-a, a u 2014. od 3,3 odsto. Vlada u Budimpešti, međutim, prognozira za ovu i narednu godinu deficit od 2,7 odsto, što bi trebalo da omogući Mađarskoj da završi sa tom procedurom.

    EK će krajem ovog meseca doneti odluku o tom pitanju.

    Prema zvaničnom sajtu mađarskog ministarstva ekonomije, dodatna ušteda od 500 miliona evra bi mogla obuhvatati zamrzavanje većih vladinih investicija, odlaganje pojedinih projekata i povećanje specijalnog poreza za banke i snabdevače energijom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE