Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sastanak G7 o podsticanju globalne ekonomije

    Finansijski lideri sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta okupljaju se nadomak Londona da bi razmotrili načine za podsticanje globalnog oporavka u trenutku u kom su stimulativne mere jedne od članica G7 – Japana, izazvale dramatičan pad njegove valute.

    Podrška globalnoj ekonomiji i uloga centralnih banaka najverovatnije će biti ključne teme sutrašnjih razgovora ministara finansija i zvaničnika iz G7 – SAD, Nemačka, Japan, Britanija, Italija, Francuska i Kanada.

    U centru pažnje će, međutim, biti i finansijska tržišta, kojima je dominirao razvoj s japanskim jenom i "super-agresivne" monetarne politike Banke Japana, ocenjuje agencija AP.

    Za jedan američki dolar kasno sinoć se moglo dobiti 100 jena, što je prvi put u nešto više od četiri godine. Tokom prethodnih nekoliko meseci, jen je drastično opao, dok japanska vlada pokušava da okonča dvodecenijsku stagnaciju zemlje.

    Japanska centralna banka upumpavala je novac u privredu u nadi da će podstaći inflaciju, jer zemlja već više od 20 godina pati od pada cena, što utiče na profit kompanija i sprečava rast.

    Pročitajte i >>> SAD i Japan štampaju novac kako bi podstakli izvoz

    Jedna od posledica novog inflatornog pristupa bio je oštar pad u vrednosti jena u odnosu na valute drugih zemalja.

    Evropski komesar za monetarna pitanja Oli Ren rekao je da je važno da na samitu G7 ne bude reči o "monetarnim ratovima", već da bi diskusije trebalo da budu usredsređene na to "kako da se bolje koordiniraju ekonomske i monetarne politike u cilju podsticanja rasta u svetskoj ekonomiji".

    Britanski ministar finansija Džordž Ozborn rekao je da će glavni zadatak s kojim će se suočiti finansijski zvaničnici tokom dvodnevnog samita u Ajlsberiju, oko 80 kilometara severozapadno od Londona, biti kako da se podstakne oporavak.

    "G7 je prilika da razmotrimo koje još monetarne akcije treba preduzeti da bi se podržao oporavak, a da se istovremeno osigura da očekivana inflacija na srednji rok ostane fiksirana", rekao je Ozborn, koji je domaćin samita.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE