Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Schauble predlaže dvostruki pristup bankarskoj uniji

    Evropa ne bi trebalo da žuri ka osnivanju jedinstvenog bankarskog tela za gašenje posrnulih banaka, već da se najpre fokusira na saradnju između nacionalnih agencija, izjavio je Wolfgang Schäuble, nemački ministar finansija.

    Prema njegovim rečima, osnivanje vlasti za gašenje oslabljenih banaka je jedan aspekt bankarske unije, čiji je cilj stabilizovanje finansijskog sistema evrozone, prenosi agencija AP.

    Zvaničnici iz Evropske centralne banke (ECB) pozvali su na formiranje snažne centralizovane vlasti, koja će imati finansijsku podršku evropskog fonda i koja će donositi odluke o zatvaranju banaka.  Zvanični Berlin je, međutim, ukazao da bi uspostavljanje takvog organa zahtevalo izmenu osnivačkih sporazuma Evropske unije, što bi, prema njegovim rečima, mogao biti težak i dugačak proces.

    Šojble je za današnji Fajnenšel tajms izjavio da će Nemačka "bez ikakvih rezervi" razmotriti predlog koji je pripremila Evropska komisija za osnivanje mehanizma koji će rešiti problem oslabljenih banaka.

    "Ne bismo smeli da dajemo obećanja koja ne možemo održati", kazao je Schäuble i dodao da prvobitna predviđanja prema kojima je jedinstveni bankarski supervizor trebalo da počne sa radom početkom ove godine ugrožavaju kredibilitet EU.

    Schäuble je, takođe, poručio da bi mehanizam zasnovan na mreži nacionalnih supervizora mogao početi sa radom onda kada bude uspostavljen jedinstveni mehanizam nadzora bankarskog sektora evrozone.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE