Srbija nema kadrove za proizvodnju mobilnih - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Srbija nema kadrove za proizvodnju mobilnih

Ukoliko se ostvare najave “Intela” i premijera Ivice Dačića, američke kompanije bi u Srbiji mogle da proizvode mobilne telefone, ali problem za realizaciju ove ideje je nedostatak kadrova i njihova obuka, piše Blic.

Stručnjaci u informacionim tehnologijama (IT) su među najbolje plaćenima u Srbiji sa prosečnom platom od oko 85.000 dinara, ali deficit radne snage u ovoj oblasti, kao i njen kvalitet mogli bi da utiču negativno na razvoj mobilne telefonije kod nas.

Iz elektronskih kompanija u Srbiji tvrde da, kada bi “Intel” sad pokrenuo proizvodnju, desila bi se seoba kadrova, kao i da na nedostatak istih najviše utiču kvalitet, ali i kvantitet obrazovanja u oblasti IT.

Uprkos napretku Srbije napreduje u broju IT stručnjaka, veliko pitanje je kvalitet diploma, odnosno nedovoljna obučenost. Takođe, godišnje u Srbiji diplomira oko 2.000 tih stručnjaka, a procenjene godišnje potrebe su oko 2.300 sa tendencijom rasta, kaže za “Blic” vlasnik “Mikroelektronike” Nebojša Matić.

Prema rečima generalnog direktora preduzeća “OSA – Računarski inženjering” Željka Tomića, kvalitet kadrova je raznolik, sa jedne strane, s visokim nivoom matematičkih znanja i, sa druge, s potpunim odsustvom prakse i sposobnosti rešavanja problema.

Ako s ovim podacima ukrstimo činjenicu da Srbija ulaže po stanovniku u IT obrazovanje šest puta manje od Slovenije i Hrvatske, a čak 30-90 puta manje od zemalja Evropske unije, upozorava Tomić, dolazimo do alarmantnih zaključaka koji traže hitnu akciju.

Vlada, sudeći po rečima premijera, zainteresovana je da pruži podsticaj investiranju i otvaranju novih proizvodnih pogona kompanije “Intel” u Srbiji. Ova kompanija već ima svoje predstavništvo i razvojni centar u Srbiji.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE