Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od 1. jula Hrvati će moći da konkurišu i za posao u EU

    Hrvati koji to žele već sada mogu "snimati" koja se radna mesta nude i vrlo brzo se prijaviti, jer čak i zemlje koje uvedu restrikcije za zapošljavanje mogu popuniti otvorena radna mesta u skladu s kvotama i radnim dozvolama za strance.

    Švedska neće uvesti nikakve restrikcije hrvatskim građanima nakon 1. jula, potvrdila je švedska Ambasada u Zagrebu, a Danska je već poručila kako Hrvatima neće braniti zapošljavanje.

    I u Vladi neslužbeno procenjuju da Hrvatima tržište rada neće zatvoriti Švedska, Danska i Finska, kao i da će imati slobodan pristup tržištu rada i Litvanije, Letonije, Slovačke, Rumunije i Portugala.

    S druge strane, gotovo je sigurno da će restrikcije i prelazne periode uvesti Nemačka, Austrija, Francuska, Italija i Velika Britanija, države u kojima su se Hrvati dosad najviše i zapošljavali.

    Nemačka će uvesti restrikcije Hrvatskoj, a s druge strane već ima čak 43.000 otvorenih radnih mesta u IT sektoru i ti su poslovi otvoreni i za Hrvate.

    Dve nemačke savezne pokrajine, Baden Wurttemberg i Hamburg, pokrenule su inicijativu da se hrvatskim radnicima omogući zapošljavanje bez strogih ograničenja jer im fali puno radne snage. One će čak i povećati kvote za zapošljavanje hrvatskih radnika, što bi bilo prelazno rešenje do pune liberalizacije tržišta.

    Zemlje članice koje se odluče za restrikcije to mogu učiniti prvo na dve godine, zatim produžiti taj rok na još tri, pa još dve godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE