Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Država pomaže IMT sa 10 mil evra

    Država će Industriju mašina i traktora (IMT) Beograd u restrukturiranju ove godine podržati sa 10 miliona evra, kako bi omogućila da fabrika od 2014. počne samostalno da radi bez pomoći Vlade Srbije, izjavio je predsednik Skupštine IMT Branislav Ivković.

    "Država će kroz subvencije i povoljne kredite za kupovinu domaćih proizvoda učiniti da IMT ove godine proizvede 1.500 traktora što je za trećinu više nego prošle godine", rekao je Ivković prilikom posete ministra poljoprivrede Srbije Gorana Kneževića.

    Ivković je dodao da će do kraja godine IMT zaposliti još 200 radnika, da bi godinu završio sa oko 1.000 zaposlenih.

    On je precizirao da bi od početaka iduće godine IMT trebalo da posluje bez pomoći države jer je planom pomoći koji je pripremio Mašinski fakultet u Beogradu, predviđeno da se proizvodnja 2014. godine poveća na 5.000 traktora, uz profit od 3,5 miliona evra.

    "Tim projektom predviđeno je da za pet godina proizvodnja bude 15.000 traktora, a da profit bude 17,5 miliona evra", rekao je on.

    Ivković je ocenio da je pomoć drzave ključna u prva tri meseca da bi se proizvodnja podigla na 200 do 220 traktora mesečno za šta bi trebalo da se izdvoji od 1,7 do 1,8 miliona evra. Ivković je kazao da će IMT proizvoditi i prodavati jeftinije trektore od uvoznih.

    Dodao je da će zajedno s Industrijom motora u Rakovici (IMR) od kojih kupuje motore i odlivke, verovatno ići u zajedničko ulaganje da bi se povećala proizvodnja odlivaka. Traktori IMT se izvoze u susedne zemlje, Alžir, Maroko i Egipat, a ugovara se izvoz u Kazahstan i Pakistan.

    Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da će, uz pomoć Zakon o podsticajima domaćim poljoprivrednicima, pomoći i IMT-u tako što će domaći poljoprivrednici moći da za kupovinu mehanizacije uzimaju povoljnije kredite ili da imaju povraćaj ulaganja od 30 do 40 odsto. On je dodao da država razmatra otplatu duga IMT koji iznosi 25 miliona evra, bez kamata.

    "Plan za pomoć IMT-u je ambicizoan i realan program. Država želi da ovaj gigant ponovo stane na noge", rekao je Knežević i dodao da će se "u roku od četiri godine IMT vratiti na staze stare slave".

    IMT je u restrukturiranju od 2003. godine, a na početku restrukturiranja imao je 4.000 radnika. Vlada Srbije je početkom ove
    godine prevela društvenu imovinu IMT u državnu.

    IMT je do sada nekoliko puta neuspešno nuđen na prodaju, a poslednji put 2009. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE