Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    IT industrija šansa za Srbiju

    Stručnjaci za informacione tehnologije (IT) u Srbiji pokazuju se kao energični, visokoobrazovani i vredni, pa im sve više IT kompanija omogućava do sada nezamislive uslove za rad, ali i razonodu. IT industrija ima konstantan deficit zaposlenih.

    IT sektor je najbrže rastuća industrija u svetu, zbog čega trpi konstantan deficit radne snage. Iako precizne procene ne postoje, prema rečima specijalnog savetnika za konkurentnost i ekonomiju znanja u Ministarstvu finansija i privrede Jasne Matić, ovaj trend je i u Srbiji gotovo isti.

    Srbija je prepoznata kao veoma energična i visokoobrazovana zemlja što se IT sektora tiče i strane kompanije koje posluju u našoj zemlji sa zadovoljstvom zapošljavaju visokoobrazovane inženjere i IT stručnjake iz Srbije.

    Sve veći broj domaćih i multinacionalnih IT Kompanija, i onih kompanija čije je poslovanje vezano za IT usluge, uviđa koliko su vredni njihovi zaposleni, pa im, po ugledu na svetske IT kompanije, omogućava do sada nezamislive uslove za rad, ali i razonodu.

    Tako već postoje firme sa posebnim kuvarima za zaposlene, organizuju se izleti i odmori na ekskluzivnim destinacijama, od Pariza do Dubaija, ali i različiti sadržaji, koji pomažu zaposlenima da kvalitetnije uživaju u pauzama od poslovnih i kreativnih aktivnosti, rekla je Jasna Matić.

    Pročitajte i>>>Google i Apple za bolji imidž Srbije

    Prema istraživanju Infostud poslova, IT poslovi beleže najveći rast broja objava iz godine u godinu, a istraživanja pokazuju sve veću zainteresovanost za studiranje u okviru IT struke. Takođe, IT sektor nudi najviše zarade u Srbiji, dvostruko veće od proseka.

    Prepoznajući značaj i potencijal domaće IT industrije, Ministarstvo finansija i privrede, u saradnji sa kompanijom Infostud, pokrenulo je projekat “Studiraj i ti IT“, čiji je cilj da maturantima i učenicima srednjih škola pokaže prednosti obrazovanja i zaposlenja u sektoru informacionih tehnologija.

    Pročitajte i>>>Srbija nema kadrove za proizvodnju mobilnih

    Otvorena je i Facebook stranica Studiraj i ti IT, preko koje svi zainteresovani već sada mogu da se informišu o studijama, šansama za zaposlenje, zaradama u ovom sektoru.

    Iako se svake godine u IT industriji u Evropi zaposli preko 100.000 novih ljudi, Evropska komisija procenila je da će do 2015. godine biti čak 900.000 nepopunjenih radnih mesta u IT sektoru, što otvara šansu za zaposlenje i domaćih stručnjaka u ovoj oblasti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE