Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Interaktivna komunikacija na stručnim konferencijama – važno je učestvovati!

    Piše: Dr Borislav Miljanović, Represent System

    Početkom ove nedelje sam imao zadovoljstvo da u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu prisustvujem stručnom regionalnom skupu ’CEFTA nakon pristupanja Hrvatske EU’, koji su zajedno organizovali BIZLife i PKS, uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije. Tema konferencije je bilo prilagođavanje na promene u trgovinskim sporazumima u regionu, do kojih će doći od 1. jula konačnim pristupanjem Hrvatske Evropskoj uniji.

    Glavnu reč o tome kakva će biti konačna definicija trgovinskih odnosa Hrvatske i Srbije posle tog datuma daće Evropska komisija i Vlada Srbije na kraju tekućih pregovora. Međutim, rasprava o izmenama i aneksima Sporazma o stabilizaciji i pridruživanju, do kojih će doći ne bi li trgovina između Hrvatske i potpisnica CEFTE nastavila da se  obavlja pod sličnim uslovima i nakon ulaska Hrvatske u EU, nije mogla da prođe bez učešća onih koji su najpozvaniji da o tome govore, a to su prestavnici najvećih privrednih institucija i kompanija u regionu. I kao što su se kroz diskusiju na brojnim panelima povezali stavovi i mišljenja najvećih regionalnih privrednih subjekata, a sve u svrhu postizanja zajedničkog interesa, na mene je poseban utisak ostavila činjenica da je konferencija i sa komunikacijske strane uspela da dostigne iste visoke kriterijume i da integriše nekoliko komunikacijskih platformi u zajedničku funkciju.

    BizLife je za sve zainteresovane za ovu temu, a koji nisu mogli da prisustvuju konferenciji, obezbedio video prenos skupa, dok je zvaničan Twitter hashtag #CEFTAskup tviterašima omogućio i aktivno učešće u diskusijama na panelima. Ovo je veoma važan aspekt funkcionisanja ovakvih okupljanja i drago mi je da i kod nas polako postaje podrazumevani kriterijum koji svaka moderna konferencija mora da ispuni. Ja sam ovog meseca imao i obavezu i mogućnost da prisustvujem na nekoliko stručnih komunikacijskih skupova u regionu, ali i pored toga sam neke morao da propustim, samo zbog ograničenja u vremenu i nemogućnosti da budem na više mesta u isto vreme. A svako propušteno okupljanje stuke za mene ne znači samo i propuštenu priliku za upoznavanje i druženje sa kolegama, već i propuštenu priliku za sticanje novih znanja i pouka iz prakse koje jedni sa drugima razmenjujemo i koja nam pomažu da zajednički unapređujemo našu komunikacijsku delatnost u čitavom regionu. I naravno da je prvo u našoj delatnosti postavljen zahtev za upotrebom svih dostupnih alata u stvaranju komunikacijski integisane konferencije, ali to isto mora da važi i za sva stručna okupljanja u bilo kojim oblastima i delatnostima.  

    Otvorenost konferencija i poslovnih skupova za širu stručnu javnost i korišćenje društvenih mreža i live streaming-a u svrhu interaktivnog uključivanja svih zainteresovanih učesnika, bez obzira na fizičko prisustvo, ima važnu ulogu u kontekstu poslovne edukacije. Konkretno, recimo, tema ’CEFTA nakon pristupanja Hrvatske EU’ nije zanimljiva samo za one najveće regionalne izvoznike i predstavnike velikih industrijskih grana, već i za sva mala i srednja preduzeća koja aktivno učestvuju u regionalnoj trgovini. A uz moderne komunikacijske tehnologije, dovoljno je da za početak posedujete to – glad za novim znanjima i želju za usavršavanjem, sve ostalo može da bude samo na jedan klik daleko.

    Na ovom aspektu poslovne kulture moramo da radimo svi, i komunikacijski stučnjaci koji treba da budu prvi u pronalaženju i primeni novih mogućnosti, šira poslovna javnost koja treba da se navikne i organizacijski podrži ovaj koncept inkluzivne i otvorene poslovne edukacije, ali i svaki pojedinac koji namerava da bude uspešan u svojoj struci. Rad na sebi i spremnost na usvajanje novih ideja su podrazumevani elementi svakog uspeha, a moderne komunikacijske tehnologije čine ovaj preduslov pristupačnijim nego ikada, jer u razmeni znanja zaista jeste najvažnije učestvovati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE