Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska planira da prepolovi nelikvidnost

    Hrvatska planira da do kraja godine smanji nelikvidnost s rekordnih 45 milijardi na nešto više od 20 milijardi kuna, a od 1. juna država nikome neće dugovati duže od 60 dana, izjavio je hrvatski ministar finansija Slavko Linić.

    U proteklih pet meseci, od početka primene Zakona o finansijskom poslovanju, nelikvidnost je smanjena s 45 na 37 milijardi kuna, što je ogroman uspeh, kazao je Linić na seminaru o kašnjenjima u plaćanju.

    Rezulat našeg rada je da će s 45 milijardi kuna dugovanja biti smanjena do kraja godine na nešto više od 20 milijardi kuna neplaćenih računa, a nakon 1. juna država neće nikome biti dužna iznad 60 dana. To niko u Evropi nije uspeo, rekao je Linić.

    Najnoviji podaci evropskog indeksa plaćanja za 2013. godinu pokazuju da oko 73 posto hrvatskih firmi ima problema s likvidnošću zbog kašnjenja s plaćanjima, kao i da je prosečna isplata bila 50 dana za transakcije između firmi, a 60 dana za transakcije između javne uprave i preduzeća.

    Usled ovog "fenomena" firme u EU izgubile su u 2012. čak 340 milijardi evra, zatvoreno je 450.000 radnih mesta, a sve više kompanija stoji "na rubu propasti".

    Ministar Linić takođe je izrazio očekivanje da će Vlada i bankari naći zajednički jezik o izmenama Zakona o potrošačkim kreditima. Bankari su pokazali dobru volju, pogotovu u predstečajnom postupku, i uveren sam da ćemo naći zajedničko rešenje, kazao je Linić.

    Kako rešiti nelikvidnost, koja je veliki problem kako u Hrvatskoj tako u i Evropi, kao i upoznavanje s novom evropskom direktivom, bila je tema informativnog seminara o problematici zakasnelog plaćanja koji je u organizaciji Evropske komisije održan u Zagrebu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE