Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Različite cene istih proizvoda

    Različite cene istog proizvoda u zavisnosti od gradova, uslovljene su, kažu trgovci, troškovima poslovanja, dok potrošačima nije jasno kako je to moguće.

    Zbog niskog standarda i slabe kupovne moći, trgovci sve pažljivije određuju cene. To je osetljiv posao, jer je ekonomska kriza donela i pad prometa. Ipak, najveći gradovi uglavnom su i najskuplji. Potrošačima je nejasno kako je moguće da isti proizvod različito košta u, na primer, Subotici i Leskovcu.

    Što manja radnja, to je veća cena. Ali, dešava se i da identični artikli, istih proizvođača u prodavnicama podjednake veličine istih trgovinskih lanaca u različitim mestima imaju različite cene.

    Martina Petrović iz "Delezove" službe za odnose s javnošću objašnjava da razlike proističu troškova prilikom distribucije i skladištenja proizvoda, obrta tog proizvoda u datom mestu, nerazvijenosti ili razvijenosti tog regiona. I na kraju i od troškova održavanja maloprodajnih objekata, odnosno njihovog rentiranja, kaže Petrović.

    Primera radi, Novosađani su za 92 dinara pili najskuplje mleko, Leskovčani najjeftinije i plaćali su ga za trećinu manje. Najskuplje ulje bilo je u Nišu, a najjeftinije u Pančevu sa razlikom od 14 dinara. Novosađani su prašak za veš plaćali 190 dinara a Leskovčani 44 dinara manje.

    Stručnjaci objašnjavaju da zarade i cene u maloprodaji nisu jedini i najvažniji faktor u merenju životnog standarda. Važno učešće imaju i troškovi života. U većim gradovima, i oni su veći.

    Ekomomista Goran Nikolić kaže da se veliki trgovinski lanci uglavnom odlučuju da ulažu u velike gradove gde računaju da će imati najveći promet budući da u njima imaju najviše platežno sposobnih ljudi.

    Interesantno da u Srbiji koja je relativno malo tržište trgovci formiraju cene u skladu sa potrebama i ukusima potrošača koji čak mogu biti i regionalno posmatrano različiti, kaže Nikolić.

    U potrošačkim organizacijama smatraju da će jedino nova konkurencija u trgovini povećati izbor, oboriti cene i smanjiti regionalne razlike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE