Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dileme oko odloženog plaćanja

    Javljaju se opravdane sumnje da će se efikasno primenjivati rokovi od 60 dana za međusobna plaćanja preduzeća.

    Međusobna plaćanja preduzeća ograničena su na 60 dana, a prvi rokovi ističu. Limitiranje rokova plaćanja trebalo bi da smanji nelikvidnost privrede i spreči poremećaje na tržištu, ali sumnje da će se efikasno primenjivati, nisu bez razloga.

    Preduzeća sa problemima će teško plaćati obaveze u predviđenim granicama, kada to nisu uspevala u do juče mnogo dužim i komfornijim. Pritiskom na njih još više će se ugroziti njihova likvidnost i sve izvesnije pretvarati u nesolventnost.

    Striktnom primenom novih zakonskih normi, najveći udar će pretrpeti prodavci bele tehnike, robe široke potrošnje i sitni trgovci, a preko njih i siromašniji slojevi stanovništva navikli na najrazličitije oblike odloženog plaćanja, kaže profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Branko Živanović.

    Prepolovljeni rokovi naplate, redukovan gotovinski ciklus i disciplinovanje javnih preduzeća i grosista (u prvom redu velikih trgovinskih lanaca), značajno će povećati prvo likvidnost a zatim i solventnost ključnog dela privrede, malih i srednjih preduzeća, koji su njen noseći deo.

    Ne delim optimizam da će njegova dosledna primena biti lako sprovodljiva a da to ne izazove kritične posledice koje ga mogu obesmisliti, smatra Živanović. Naizgled će sve ovo imati značajne katalizatorske efekte i podići opštu privrednu likvidnost. Ali, radikalna primena zakona može da izazove niz negativnih efekata i samo produbi recesiju.

    Rok od 45 dana za plaćanje dugova od strane države i javnog sektora, Živanović pretpostavlja da će se u prvi mah poštovati. Država se, realno, i zadužila emitovanjem hartija u poslednje vreme, tako da rezervoar likvidnosti postoji. Međutim, dalje zaduživanje kao i stalno rastuće deficitarno finansiranje budžeta uskoro moraju prestati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE