Kontrola goriva u Srbiji po EU standardima - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Kontrola goriva u Srbiji po EU standardima

Gorivo u Srbiji do kraja godine kontrolisaće se po evropskim standardima, što će vozačima obezbediti bolji kvalitet naftnih derivata, a državi veći priliv sredstava u budžet.

Kontrola kvaliteta i prometa goriva u Srbiji biće potpuno u skladu sa zahtevima Evropske unije, pošto je Vlada usvojila Uredbe o markiranju i sistemu nadzora naftnih derivata. To će, kako se procenjuje, povećati priliv u budžet od derivata za najmanje 20 odsto. Uvodi se i privremena akciza na biodizel, kako bi se sprečila zloupoteba tog goriva koje se sve češće nesrazmerno meša sa evrodizelom.

Da bi se utvrdilo da li je umesto evrodizela sipano lož-ulje, koristi se evromarker, hemijski, nevidljivi rastvor i gorivo se može konrolisati bilo gde, u rezervoaru, aparatu na pumpi, cisterni, skladištu, na putevima. Taj posao mora raditi nezavisna laboratorija, a u Vladi tender najavljuju za jun.

Ministarstvo energetike će obrazovati Nacionalnu laboratoriju koja će meriti kvalitet derivata, što je državi preko potrebno da bismo konačno znali šta se sipa u naše automobile, ističe ministarka Zorana Mihajlović.

Nadležni računaju da će novi način kontrole cenu derivata povećati minimalno, za 25 para, a da je korist višestruka. Pre svega, sprečava se utaja novca od akciza.

Savetnik za naftu i gas u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić ocenjuje da je odlično to što se sprovode mere u vezi sa markiranjem goriva. Prema njegovim rečima, država će ubirati prihode na osnovu akciza i PDV. Što se tiče potrošača, to je sigurnost u kvalitet goriva.

Procene su da bi se samo na dizelu godišnje moglo zaraditi 40 miliona evra od povraćaja akcize, kaže pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.

Predviđeno je da novi sistem kontrole počne krajem godine. Do sada nisu kotrolisane sve benzinske pumpe u zemlji, a novi sistem nadzora to će omogućiti bar jednom godišnje, čime se sprečava crno tržište.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE