Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usvojene izmene i dopune poreskih zakona

    Poslanici republičkog parlamenta usvojili su danas izmene seta poreskih zakona, među kojima su izmene zakona o porezima na imovinu, o porezu na dobit pravnih lica, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o porezu na dohodak gradana i o akcizama.

    Usvajanjem seta poreskih zakona poslanici republičkog parlamenta završili su danas redovno prolećno zasedanje.

    Poslanici su prvo usvojili izmene i dopune Zakona o porezima na imovinu kojima se predviđa integrisanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta u porez na imovinu. Cilj tih izmena jeste da se naknada za korišćenje građevinskog zemljišta, koja se ukida 1. januara 2014. godine, integriše u porez na imovinu, čiju će vrednost za poreske svrhe procenjivati lokalne samouprave.

    Zakonskim izmenama propisuje se jednak tretman pri vrednovanju poreske osnovice bez obzira da li se imovina nalazi u vlasništvu fizičkog ili pravnog lica. Odlučeno je i da ostaje amortizacija na stare kuće i stanove tako da će umesto dosadašnjih 0,8 odsto ubuduće biti od nula do jedan odsto, a kolika će biti amortizacija odlučivaće lokalne samouprave. Ta stopa će biti određivana u iznosu do jedan odsto za jednu godinu starosti stana, a maksimalno do 40 odsto.

    Usvojene su i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i administraciji koji predviđa prelazak na elektronsko podnošenje poreskih prijava počev od naredne godine, što bi trebalo da smanji administrativne troškove za više od 1,5 milijardi dinara. Zakon predviđa uvođenje, od 1. januara 2014. godine, jedinstvene poreske prijave koje će sadržati sve pojedinačne i zbirne podatke o obračunatim porezima i doprinosima, a podnosiće se isključivo elektronski. Zakon ima za cilj i povećanje efikasnosti postupka prinudne naplate, kontrole poreskih obveznika, fiskalne discipline.

    Parlament je usvojio i izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojima se povećava stopa doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje sa 22 na 24 odsto. Očekuje se da će te promene smanjiti troškove privredi godišnje oko 1,7 milijardi dinara. Povećanjem stope doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, prema računici predlagača, prihodi Fonda PIO će se uvećati između 25 i 27 milijardi dinara godišnje. Izmenama tog zakona uvodi se lična zarada preduzetnika ili oporeziva dobit ako ne isplaćuje ličnu zaradu, kao osnovica doprinosa za preduzetnike i poljoprivrednike koji porez plaćaju na stvarni prihod.

    Takođe, usvojene su izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica kojima se povećava obim poreskih olakšica za ulaganje u razvoj. Cilj zakonskih izmena je podsticaj privrednim društvima da ulažu u razvoj novih proizvoda, materijala i tehnologija.

    Izmenama Zakona o porezu na dobit pravnih lica povećava se obim poreskih olakšica za ulaganje u razvoj, kao i priznavanje rashoda u poreskom bilansu obveznika za zdravstvene, naučne, humanitarne, verske i sportske namene, kao i davanja ustanovama socijalne zaštite, sa dosadašnjih 3,5 na pet odsto. To bi trebalo da podstakne veće učešće privatnog sektora u finansiranju zdravstvenih, obrazovnih i humanitarnih ustanova, ustanova socijalne zaštite , kulture i sporta.

    Parlament je usvojio i izmene i dopune Zakona o akcizama koje predviđaju obavezu plaćanja akciza na biogoriva i biotečnosti. Cilj tih izmena je smanjenje sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda, posebno derivata nafte, biogoriva i biotečnosti, kao i obezbeđivanje stabilnijeg priliva sredstava od akciza u republički budžet.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE