Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lošiji kvalitet robe za istočno tržište

    Mnogi proizvodi na tržištu Srbije ne mogu da se porede sa kvalitetom identičnih, odnosno proizvoda iste robne marke, koji se plasiraju na tržište zapadne Evrope.

    Uvozne čokolade u Srbiji imaju manje kakaoa nego u zapadnoj Evropi, poznati začini napravljeni za srpsko tržište sadrže više soli, a manje povrća, deterdžent iste marke lošije pere u Srbiji, nego u EU, kremovi imaju manje mleka i lešnika, a u poznatim markama gaziranih pića umesto šećera se stavljaju jeftine zamene, piše Blic, a prenosi B92.

    Očigledno je da su kriterijumi po kojima se roba pravi za zapadno tržište sasvim drugačija nego za istočno. Roba stiže uglavnom iz Rumunije, Bugarske, Mađarske, Poljske, gde velike svetske kompanije imaju razvijenu proizvodnju namenjenu za stanovništvo ovog dela Evrope.

    Ekonomisti objašnjavaju da je potpuno legitimno i ekonomski opravdano da isti proizvođač za različita tržišta kreira različit kvalitet sve dok su na deklaraciji proizvoda navedeni svi sastojci u tačnim merama i dok se kvalitet uklapa u ne previše zahtevne srpske pravilnike.

    Pri kupovini visokokvalitetnog proizvoda poznate firme, ukoliko kupac dobije osrednji kvalitet, to je čista obmana, jer iz deklaracije oni mogu da vide šta se sve nalazi u proizvodu, ali ne i da li je to bolje ili lošije nego u ostatku Evrope. Naša država ne samo da ne pomaže udruženjima potrošača da rade uporedna testiranja istih marki kod nas i u razvijenijim zemljama, nego ih i onemogućava u tome, objašnjava Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

    Jedno od poslednjih ovakvih istraživanja, koje je pre dve godine sprovela Nacionalna organizacija potrošača Srbije, pokazalo je da su kozmetika i prehrambeni proizvodi poznatih brendova zaista lošijeg kvaliteta na našem tržištu nego u inostranstvu.

    Ipak, građani se najviše žale na kvalitet šampona, tečnih sapuna i deterdženata.

    Pre nekoliko godina, kao organizacija potrošača hteli smo da prenesemo rezultate istraživanja praška za veš, krema i sredstava za skidanje fleka, ali su nam kolege iz Nemačke rekle da to nikako ne radimo, jer nisu sigurni da su ti proizvodi pravljeni po istoj recepturi, kaže Edina Popov iz Asocijacije potrošača Srbije. 

    Pročitajte i>>>12 hiljada žalbi na kvalitet robe

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE