Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zaštita privatnosti na internetu

    Projekat "Me and My Shadow" detaljno objašnjava kakve tragove ostavljamo na mreži i kako možemo sprečiti napad na privatnost.

    Zakonski, socijalne mreže poput Facebooka ili Twittera ili internet trgovine registrovane korisnike moraju upozoriti, koje podatke uzimaju i kako ih koriste. Ali ti "uslovi poslovanja" su često beskonačno dugi i nerazumljivi tekstovi, pa stotine miliona korisnika pristaje na uslove a da ih i ne pročita.

    To, ipak, nisu nevažni podaci. Zlonamerne organizacije i pojedinci će veoma dobro znati što da učine s imenom, adresom i posebno s bankovnim podacima korisnika koji je tek kupio cipele preko interneta. Ali čak i oni koji ništa nisu kupili, ostavljaju tragove na svetskoj mreži, tražeći neki proizvod, kao nekim čudom će ubrzo dobiti "ponudu" za to što ga interesuje. Kako prodavac može znati što želite da kupite?

    Tactical Technology Collective – ili kraće, Tactical Tech dobro zna kako to funkcioniše i detaljno objašnjava i školuje aktiviste u svim zemljama, šta nam "radi" internet.

    Na internetu su predstavljeni i stranicom "Me and My Shadow" (Ja i moja senka) koja posetiteljima pokazuje koje informacije oni ostavljaju na svetskoj mreži i što im je činiti da se sigurno i koliko-toliko anonimno mogu kretati "kroz" internet.

    Njihova stranica je privukla pažnju žirija Deutsche Wellea koji joj je dodelio ovogodišnju nagradu za kreativnost i originalnost nastupa.

    Osnivači projekta kažu kako su na početku hteli pokazati novinarima i aktivistima očite povrede privatnosti na svetskoj mreži, ali kako se sad sve više radi o korisnicima te tehnologije.

    "Me and My Shadow" nudi i korisne podatke kako podesiti svoj internet i objavljuje linkove gde se mogu dobiti alati kojima korisnik može bolje zaštititi svoju privatnost, a u planu je da se projekat , pored engleskog, proširi i na druga govorna područja. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE