Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija na putu ka bankrotu

    Zamrzavanje plata i penzija, prema gruboj računici, rešilo bi tek pola problema u 2014. i pola problema u 2015. godini, kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i dodaje da još treba naći 1,2 odsto drugih ušteda.

    Te uštede su moguće kroz restruktuiranje i komercijalizaciju javnih preduzeća kao što su Galenika, JAT, Srbijagas, Železara, GSP Beograd, uz otpuštanje viška zaposlenih, rekao je Petrović gostujući na RTS.

    Sledeći blok su, kako navodi, penzione reforme, odnosno uvesti penale za prevremeno penzionisanje, uvesti starosnu dobr za penzionisanje žena, čak možda i ukupnu starosnu dob, a potom sledi otpuštanje u javnom sektoru.

    Sada je trenutak da se napravi plan za sledeće tri godine, istakao je Petrović.

    Predlog ministra finansija Mlađana Dinkića da se smanje samo plate u administarciji, Petrović je ocenio kao nedovoljnom merom da se zapuši rupa u budžetu.

    Pročitajte i>>>Dinkić: Srbija nije pred bankrotom

    Ekonomski analitičar Saša Radulović kaže se moraju značajno smanjiti rashodi, ističući da "smo na putu bankrota". Nismo napravili neophodne promene na početku ove vlade, sad smo devet meseci kasnije u još većem problemu i gledamo kako da taj požar ugasimo, ali bez bolnih promena to je nemoguće, navodi Radulović.

    Privatni sektor umire, jer su plate tamo daleko niže nego u javnom sektoru, mora da se smanji smanjenje nameta na rad, to će smanjiti sivu ekonomju i povećati profit ka proizvodnim delatnostima. Kad samo podignete PDV, a ne smanjite namet na rad, pada vam prihod, ističe Radulović.

    Glavni i odgovorni urednik magazina NIN Milan Ćulibrk kaže da je osnovna greška napravljena time što mi budžet pravimo na osnovu toga koliko nam novca treba, a ne koliko možemo da naplatimo poreza i drugih prihoda.

    U sutuaciji smo da je potpuno jasno da je "car go". Problem je što je ovo prva godina u kojoj je deficit bio veći nego u prethodnoj izbornoj godini. To se nikada u istoriji javnih finansija nije desilo, kaže Ćulibrik i dodaje da zamrzavanje plata i penzija nema alternativu.

    Dok Radulović kaže da bi prevremeni izbori bili manja šteta od nastavka kursa na kojem smo sada, Ćulibrik smatra da bi u slučaju izbora na jesen deficit mogao da eksplodira do nivoa od preko 10 odsto BDP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE