Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo je pet nejneobičnijih posledica ekonomske krize

    Posledice recesije s kojom se suočavaju mnoge zemlje Evropske unije ne osećaju se samo na tržištu rada ili potrošačkoj korpi. Jedno evropsko istraživanje pokazalo je da kriza ima i neke potpuno neočekivane efekte, piše Index.hr.

    Tako su u Francuskoj pizze postale manje. Za godinu dana, prečnik srednje pizze smanjen je s 32 na 31,3 centimetra, a cena je s 9,7 evra porasla na 10,4 evra. Drugim rečima, za 70 centa više dobijete 4,3 odsto manje pizze.

    U Mulhouseu na severu Francuske, voda u svim bazenima u gradu će ove godine biti hladnija za jedan stepen, a na taj način će grad uštedeti 240 hiljada evra. U sledeće dve godine, francuska vlada planira smanjiti budžet za finansiranje opština, a kako bi se unapred pripremili za to, vlasti u Mulhouseu nameravaju da povećaju cenu ulaznice za zoološki vrt, kao i smanjiti budžet gradskog prevoza za pola miliona evra.

    U Grčkoj, koju je kriza možda i najgore pogodila, prošla zima je bila dosta hladna, a cena lož ulja udvostručila se u odnosu na 2012. godinu. Zbog nedostatka energenata, posečena je i legendarna 2400 godine stara maslina ispod koje je Platon podučavao filozofiju, kako bi se od nje napravila drva za ogrev.

    U Španija pobednici u popularnom kvizu nisu dobili novčanu nagradu koju čekaju još od 2011. godine jer je producentska kuća bankrotirala početkom maja. Isti kviz zamenjen je emisijom "Salvados" koja se bavi ekonomskom krizom i trenutno je jedna od najgledanijih u Španiji.

    Ali, ne ide svima loše, pogotovo kozmetičkoj industriji zbog "efekta ruža". Naime, kompanije koje proizvode kozmetičke preparate posluju dobro jer se žene jače šminkaju kako bi oterale loše misli, a i privukle bogatije muškarce. Ovaj trend zabeležen je i za vreme velike depresije 1930-ih godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE